Když je horko, často ani nemáme chuť jíst své oblíbené jídlo. Potravinová intuice nám napovídá, co je pro nás v takových chvílích nejlepší. Je známo, že nejoblíbenější jsou lehká a samozřejmě ne horká jídla. Co přesně byste měli jíst, abyste horko přežili v dobré kondici, a čeho byste se měli vzdát? Máme pro vás několik tipů od odborníka na výživu.
Pro stravování v horkém počasí platí dvě základní pravidla. Jídlo by mělo být lehce stravitelné a musíte dostatečně pít. Na co dalšího nám radí dbát Monika Maćkówová, odbornice na výživu z katedry výživy člověka Přírodovědecké univerzity ve Vratislavi? Zde je několik tipů.
Dbejte na hydrataci
V horkých dnech snadno dochází k dehydrataci. Zvláště náchylné jsou k ní děti a starší lidé. Samozřejmě musíte hodně pít, ale měli byste také dbát na to, abyste do svého jídelníčku zařadili více ovoce a zeleniny.
Dietoložka doporučuje začít snídaní a připravovat si například ovocné nebo zeleninové koktejly nebo jogurtové či kefírové koktejly s ovocem. Doporučuje se vybírat takové, které obsahují hodně vody, například meloun nebo bobulovité ovoce. Ty lze obohatit o ovesné vločky, špaldu nebo ořechy.
Něco lehkého k obědu
V horkých dnech jsou skvělou volbou saláty. Je dobré je připravovat ze zeleniny bohaté na vodu, jako je okurka nebo hlávkový salát. Kromě toho je můžete obohatit libovým masem, libovým tvarohem, vejci, rybami nebo luštěninami. Dobře fungují také komplexní sacharidy, jako jsou tmavé těstoviny nebo kroupy.
A během veder si vždy rádi dáme vychlazenou nebo krémovou zeleninovou polévku. Odborníci na výživu tuto volbu chválí, zejména pokud jsou posypané slunečnicovými nebo dýňovými semínky.
Tato jídla musí počkat
Myslím, že v tomto bodě bude každý souhlasit s odborníkem na výživu. V horkých dnech nemáme chuť na smažená jídla, jídla z rychlého občerstvení a kořeněná jídla. Právě toho nám odborník radí se vzdát, protože to může vést k zatížení organismu. Pozor také na sladkosti, sladké džusy a sycené i nesycené nápoje, které jsou vysoce kalorické a také poměrně těžko stravitelné.
Odborník také varuje před zmrzlinou. Ty kupované v obchodech mají hodně cukru a vysokou energetickou hodnotu. Proto je lepší zajít si do zmrzlinárny pro sorbety, které si můžete snadno vyrobit sami. Mohou také pomoci s hydratací a mají výrazně méně kalorií.