životní styl

6 mýtů o zalévání v létě: co je špatně?

118views

O zalévání v létě koluje mnoho mýtů a lidových moudrostí. Pojďme zjistit, které z nich jsou mylné a které správné.

V létě zalévejte co nejčastěji, ale nikdy ne v poledne, abyste rostlinám neublížili. Tyto a další mýty jsou mezi zahrádkáři velmi rozšířené. Ve skutečnosti je však mnoho z těchto domněnek mylných a vedou k návykům při zalévání, které mohou rostlinám uškodit.

V létě zalévejte co nejčastěji.

V horkém počasí je třeba rostliny zalévat co nejčastěji. Podle NABU je tento mýtus nepravdivý. Účinnější je zalévat intenzivně jednorázově, aby byla půda dobře promočená, než zalévat častěji po malých dávkách. Pouze při dostatečném zalévání se voda dostane do hlubších vrstev půdy.

Pokud rostliny zaléváte příliš často a malým množstvím vody, rychle se u nich vytvoří krátké kořeny. Pokud mají delší kořeny, jsou odolnější a lépe odolávají obdobím sucha, protože mohou proniknout hlouběji do půdy.

V létě také doporučujeme zalévat rostliny pouze jednou denně, ale vydatně. Pravidlo týkající se množství vody zní: čím větší jsou listy, tím více vody by měla rostlina dostat.

Zalévání v poledne způsobuje popáleniny

Zalévání v poledne není dobrý nápad, protože většina vody se odpaří.
Zalévání v poledne není dobrý nápad, protože většina vody se vypaří.
Podle druhého mýtu byste neměli zalévat v poledním horku, protože to může způsobit popálení rostlin. Podle NABU však ani tato domněnka není pravdivá. Jediný způsob, jak listy spálit, je, že na nich jsou chlupy a dostanou se tam kapky vody. Ani tehdy však nemusí nutně způsobit popáleniny.
Zalévání v poledním horku však není dobrý nápad z jiného důvodu: když je horko, většina vody se okamžitě odpaří. Doporučujeme proto zalévat brzy ráno .

Na suchou půdu neexistuje žádný lék

Pokud je půda suchá, nemůžete s tím nic dělat, říká další mýtus o zavlažování. Ve skutečnosti, pokud je půda suchá, můžete udělat několik věcí. Podle NABU můžete půdu obohatit humusem nebo pravidelně kypřit a překopávat . Tím se rozbijí kapiláry v půdě, což umožní půdě zadržet více vody.

Původní rostliny nedokážou odolat horku

Mnoho zahrádkářů se obrací k tropickým rostlinám v domnění, že lépe snášejí sucho a horko. Podle NABU však existuje také velké množství původních rostlin, které jsou schopny odolávat vysokým teplotám a obdobím sucha. Patří mezi ně např:
– lilie travní
– tymián písečný
– hřebíčkovec kartouzský
– sněženka vlnatá
– Javor polní
– jalovec
– Divoké růže
Tropické rostliny sice snášejí horko, ale ke svému životu potřebují také dostatek vláhy.

Menší množství vegetace chrání půdu před vysycháním.

Je lepší vysazovat méně rostlin a pokud možno se vyhnout stromům a velkým keřům, protože ty odebírají z půdy příliš mnoho vláhy. I tento mýtus je podle NABU nepravdivý. Naopak platí opak: holá půda nedokáže v horkém počasí zadržet vláhu. Podle ÖkoTestu se však z půdy odpařuje méně vlhkosti, pokud ji osázíte keři, trvalkami a půdopokryvnými rostlinami.

– Kobercový plamének
– Hvězdicový mech
– Půdopokryvné růže
– Pohádkové květiny
– Kamenný tymián
– kočičí máta
NABU také doporučuje zajistit, aby zahrada obsahovala co nejširší škálu rostlin. Pak je riziko odpařování a vysychání nižší.

Pouze půda obsahující rašelinu dokáže udržet vlhkost.

Podle všeobecného přesvědčení je přítomnost rašeliny v půdě nezbytná pro dobře zvlhčenou půdu. Tento mýtus je rovněž nepravdivý. Místo rašeliny lze k obohacení půdy použít například kompost. Vrstva mulče na půdě, kterou může tvořit listí, ovčí vlna nebo rostlinný odpad, pomůže zabránit vysychání.
Z ekologického hlediska se však rašelina obecně nedoporučuje. Při těžbě rašeliny dochází k jejímu vážnému poškození a uvolňování dosud uloženého oxidu uhličitého. Ten se dostává do atmosféry a dále vede ke klimatické krizi .

Leave a Response