životní styl

V obchodě si toho nevšimneme. Důkladně vyčistěte střeva a budete se cítit lehčí.

98views

O superpotraviny není ve slovenských spižírnách nouze. Některé z nich, dnes málo doceňované, jsou známé už po mnoho generací a znalost jejich fungování není pro naše babičky či maminky ničím výjimečným. I když je lněné semínko nejoblíbenější, existují ještě lepší semínka, která se postarají o naše střeva.

Naše těla to nemají jednoduché. Chronický stres, únava a neustálé běhání, k tomu přidejte potraviny, které nejsou vždy výživné, a ukáže se, že se naše střeva začínají bouřit. Nadýmání, nepříjemný pocit těžkosti a „drhnutí“ v žaludku nejsou nic příjemného. Než si však koupíte výrobky z obchodu, vyzkoušejte přírodní způsoby, jak se vypořádat s více či méně nepříjemnými neduhy.

Co je to psyllium?

Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit svůj trávicí systém, je zařadit psyllium do svého jídelníčku. Psyllium (Plantago psyllium) je rostlina, jejíž semena jsou cenným zdrojem vlákniny. Pochází z oblastí

Středomoří, západní Asie a severní Afriky. Ačkoli se v Polsku přirozeně nevyskytuje, pěstuje se zde pro své cenné vlastnosti. Jeho semena, bohatá na bílkoviny, tuky, vlákninu a slizovité látky, mají příznivý vliv na trávicí systém a zajišťují zdraví střev.

Psyllium pomáhá regulovat trávení, zlepšuje peristaltiku střev, čistí střeva a pomáhá regulovat stolici. Nabobtnalá semena psyllia absorbují cukry a cholesterol a pomáhají je regulovat.

Podpora zdravého hubnutí

Psyllium pomůže také v boji za štíhlou postavu a ploché břicho. Vláknina v něm obsažená vám dodá pocit sytosti, což pomáhá kontrolovat nadměrnou chuť k jídlu a snižuje hlad. Vláknina váže ve střevech cholesterol, čímž znesnadňuje jeho vstřebávání. Psyllium ocení také lidé, kteří bojují s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí – pomáhá zpomalovat vstřebávání glukózy, čímž zabraňuje náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi.

Jak psyllium užívat?

Psyllium se nejčastěji vyskytuje ve formě prášku, který je třeba smíchat s vlažnou tekutinou. Lze ho přidat do jogurtu, kefíru, podmáslí, ovesné kaše nebo smoothies. Doporučuje se konzumovat 2 čajové lžičky vitální vlákniny dvakrát denně. Při užívání psyllia nezapomeňte pít hodně vody, abyste pomohli nabobtnat trávicímu traktu.

Psylliovou kaši lze používat i zevně. Zalijte 2-3 čajové lžičky semen psyllia horkou vodou a nechte několik minut zhoustnout. Po vychladnutí ji lze použít na pokožku nebo vlasy. Touto pastou ze semen psyllia lze omývat pokožku postiženou atopickou dermatitidou, lupénkou, akné, spáleninami od slunce nebo štípnutím hmyzem. Má uklidňující a zklidňující účinek, který pomáhá snižovat svědění, zarudnutí a záněty.

Jak si vyrobit vitální vlákninu?

Pro přípravu vitální vlákniny stačí nasypat dvě čajové lžičky prášku do 200 ml studené převařené vody a počkat asi 20 minut. Když dosáhne konzistence kaše, je připravena ke konzumaci.

Leave a Response