životní styl

Jednoduché hnojivo: dva domácí prostředky pomáhají rajčatům velmi dobře růst

132views

Pokud rádi pěstujete rajčata na zahradě, určitě byste měli vyzkoušet tyto dva domácí prostředky. Působí jako přírodní hnojiva a umožňují rajčatům velmi bujný růst.

Mnohé solankovité rostliny, jako jsou brambory, papriky nebo rajčata, jsou takzvanými „těžkými žrouty“, protože vyžadují obzvláště vysoké množství živin.

Aby se rostlina rajčete mohla produktivně vyvíjet, musí mít mimo jiné dostatek dusíku, fosfátů, draslíku a hořčíku. Kromě profesionálních hnojiv existuje také mnoho domácích prostředků, které jsou nejen přírodní, ale často i levné a šetrné k životnímu prostředí.

Například kávová sedlina je jedním z nejoblíbenějších organických hnojiv, protože obsahuje dusík, fosfor a draslík.

Dva jednoduché domácí prostředky pro dobrý růst rajčat

Rostliny rajčat lze dokonale pohnojit pomocí dvou domácích prostředků, které najdete v kuchyni.

Mezi známé domácí prostředky pro hnojení rostlin rajčat patří zředěný kopřivový nebo komonický hnůj. Shrnuli jsme pro vás způsob jejich přípravy a použití, stejně jako alternativy a případná profesionální hnojiva .

Domácí léčebné prostředky cukr

Rostliny rajčat můžete snadno hnojit nepřímo pomocí komerčně dostupného cukru. Cukr neobsahuje minerální látky užitečné pro růst rostlin, jako je dusík nebo draslík.
Poskytuje však výživnou základnu pro mnoho mikroorganismů, jako jsou různé bakterie, v půdě, které ji následně rychleji rozkládají a produkují více dusíku a dalších minerálních látek, a tedy i hnojiva pro rostliny.

Domácí kvasnicové prostředky

Rostliny rajčat můžete také nepřímo hnojit pekařským droždím, podobně jako cukrem. Zejména prošlé droždí lze tímto způsobem trvale používat.
Droždí obsahuje řadu bílkovin a vitaminů, které podporují půdní organismy. Obsahuje také miliardy kvasinkových hub, které symbioticky interagují s mikroorganismy v půdě rostlin a způsobují, že produkují zvýšené množství rostlinných živin, jako je dusík a fosfor.

Jak vyrobit hnojivo z cukru a kvasnic

Budete potřebovat následující ingredience:

– Potřebujete: 1 litr teplé vody
– 10 gramů pekařských kvasnic
– 20 gramů cukru
A zde je návod, jak ho vyrobit:

Rozdrobte droždí a smíchejte ho s cukrem. Směs pomalu nalijte do kbelíku s teplou vodou a roztok důkladně promíchejte.

Mimochodem, nestačí jen obyčejná voda z kohoutku, ale také dešťová nebo bramborová voda. Můžete také použít sušené droždí, které je třeba nejprve rozpustit v horké vodě a teprve poté smíchat s teplou vodou.

Směs pak nechte asi týden kvasit. Na 10 litrů závlahové vody pak můžete použít 1 litr vzniklého hnojivého koncentrátu.

Leave a Response