životní styl

Fíkovník ceněný pro své plody a krásný stín.

Fig tree branches (Ficus carica) with fruits at different stages of ripening
141views

Fíkovník s elegantním olistěním a zároveň širokým a oblým tvarem je ovocný strom s nepopiratelnými okrasnými vlastnostmi. A jeho lahodné plody, fíky, mu ještě více dodávají jistý půvab. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět k pěstování fíků na zahradě.

Kde je nejlepší vysadit fíky?
Velmi přizpůsobivý fíkovník je snadno pěstovatelný ovocný strom, který nás v létě potěší chutnými plody a životodárným stínem.

Umístění: Protože fíkovník miluje teplo, ocení výsadbu na slunném místě a pod ochranou zdi, která ho ochrání před studenými větry. Kořeny fíkovníku jsou velmi hluboké, proto se doporučuje udržovat je asi 3 metry od domu, aby nedošlo k poškození základů.
Půda: Fíkovník je nenáročný, i když dává přednost lehkému, dobře propustnému substrátu.

Jak zasadit fíkovník?

Ačkoli lze fíkovník pěstovat pomocí sazenic, jednodušší je vyzkoušet řízky nebo rouby.

Když jsou kořeny mladého fíkovníku dobře zformované, lze jej na jaře zasadit do země. Za tímto účelem vykopejte v zemi jámu, před zasazením mladého fíkovníku do ní přidejte kompost a poté kořeny zasypte zeminou a mírně ji utužte. Pokud chcete vysadit několik fíkovníků vedle sebe, dbejte na to, aby mezi jednotlivými objekty byla vzdálenost přibližně 3 metry, aby si vzájemně nepřekážely.

Jak o fíky pečovat?
Fíkovník je poměrně nenáročný, ale péče o něj je poměrně snadná.

Zalévání: Jakmile fíkovník zapustí kořeny, snese dočasná období sucha. V prvních letech jej pravidelně zalévejte v obdobích extrémních veder. Protože fíkovník nesnáší stagnující vlhkost, která může způsobit uhnívání kořenů, je vhodnější počkat, až půda mezi dvěma zálivkami zcela vyschne.
Řez: V prvních letech života fíkovníku jej prořezávejte koncem zimy, než se obnoví vegetace. V dospělosti fíkovník prořezávejte jen proto, abyste zachovali jeho krásnou siluetu, protože jeho duté dřevo se špatně hojí.
Choroby a parazité: Fíkovník může být napaden řadou škůdců, jako je například černá fíkovníková muška, fíkovník, šedá hniloba, korálovec . Protože ne vždy existuje účinná léčba, doporučuje se fíkovník pravidelně sledovat.

Kdy sbírat fíky?

Fíky jsou ovoce, které přestává dozrávat, když se sklidí. Proto by se měly sklízet, když jsou zralé, od srpna do října, v závislosti na odrůdě, kdy je slupka velmi pružná a zbarvená . Fíky by se pak měly rychle sníst, protože je nelze skladovat déle než dva dny, a to ani v chladničce.

Leave a Response