životní styl

Umístěte ji na zahradu. Sežerou všechna klíšťata.

259.5kviews

Léto je obdobím intenzivní práce na zahradě a… zvýšené aktivity roztočů. Pokud se chcete před roztoči chránit, dejte na zahradu něco na ochranu před pavouky. To přiláká přirozené nepřátele roztočů a vy na kousnutí zapomenete.

Roztoči jsou malí pavouci, kteří se živí krví savců a ptáků. Samotné kousnutí nezpůsobuje bolest, ale představuje vážné zdravotní riziko. Klíšťata přenášejí nemoci, jako je borelióza a meningitida.

Vyskytují se na loukách, v parcích a lesích, ale pavouci se stále častěji objevují i na pozemcích usedlostí. Jak se můžete před klíšťaty na zahradě chránit? Umístěte do ní předmět, který přiláká jejich přirozené nepřátele.

Umístěte ji na zahradu. Klíšťata se ani nepřiblíží

Klíšťata jsou malí tvorové z čeledi pavouků. Na světě se vyskytuje asi 900 druhů těchto škůdců. Dosahují velikosti od 0,5 do 30 mm. Jejich přítomnost na těle je téměř nepostřehnutelná, stejně jako kousnutí. Teprve po několika hodinách se v místě vpichu objeví bolestivý a svědivý erytém.

Každoročně je hlášeno stále více případů onemocnění přenášených klíšťaty. Patří mezi ně mimo jiné: borelióza, klíšťová encefalitida nebo babezióza. Každé z těchto onemocnění vyžaduje specializovanou léčbu.

Pavouci nás mohou napadnout kdekoli. Dříve jsme se s nimi mohli setkat pouze při procházkách po loukách a lesích. V dnešní době se klíšťata vyskytují i ve městech. Obzvláště náchylní k napadení jsou lidé pracující na zahradě. Jak se proti nim můžete chránit?

V obchodech a lékárnách je k dispozici mnoho sprejů proti klíšťatům, ale ne každý je zapomene použít před odchodem z domu. Existuje ještě jeden způsob, jak se chránit před útoky roztočů na zahradě.

Stačí do ní umístit krmítko nebo ptačí budku. Roztoči se živí takové druhy ptáků, jako jsou vrabci, drozdi a sýkory. Tímto způsobem pomůžete nejen ptákům, ale také se roztočů zbavíte.

Vysaďte na zahradě rostliny. Na roztoče zapomenete

Roztoči mají velmi citlivý čich. Svou kořist cítí na dálku. Některé vůně je přitahují a jiné je odpuzují. Pokud se jich chcete na zahradě zbavit, vysaďte rostliny, jako je rozmarýn, levandule, bazalka, tymián nebo máta. Roztoči vůni těchto rostlin nesnášejí a utečou, jakmile ji ucítí.

 

Leave a Response