životní styl

Tuto limonádu byste měli pít celé léto. Neobsahuje cukr a nejlépe hydratuje

190views

Během veder se zvyšuje potřeba vody v těle. Kvůli horku se zvyšuje pocení, proto je důležité doplňovat tekutiny a elektrolyty. Kromě vody rádi pijeme pro zpestření i slazené nápoje; ty sice obsahují hodně cukru, ale nejsou tím nejlepším způsobem, jak uhasit žízeň. Vyplatí se připravit si domácí melounovou limonádu, která nejen hydratuje, ale také dodává důležité prvky. Proč ji pít a jak ji připravit?

Melounová limonáda – nutriční hodnoty

Nízkokalorický meloun plný antioxidantů je ideálním ovocem pro přípravu limonády v letních vedrech.

Meloun obsahuje vlákninu, hořčík, draslík, železo, zinek, karotenoidy, lykopen a také vitamin A.

Díky vysokému obsahu vlákniny a vody je meloun nízkokalorické ovoce (30 kalorií na 100 g ovoce) a zároveň hydratuje. Jeho pravidelná konzumace snižuje návaly hladu během dne a zabraňuje přejídání mezi jídly.

Meloun podporuje srdce

Meloun se vyplatí jíst pro zdraví srdce. Látky, které obsahuje, zabraňují tvorbě aterosklerotických plátů a snižují tuhost tepen. Díky vysokému obsahu vody zlepšuje diurézu, a tím snižuje arteriální tlak. Je proto indikována pro osoby s hypertenzí.

Meloun vhodný pro osoby s dietou

Toto ovoce má nízký obsah kalorií. Meloun se skládá převážně z vody (93 %) a jeho obsah vlákniny pomáhá udržovat pocit sytosti. Lze ho proto jíst mezi jídly nebo přidávat do ovocných salátů. Vláknina urychluje metabolismus, reguluje činnost střev a usnadňuje vylučování odpadních látek.

Meloun snižuje únavu

Meloun se doporučuje lidem, kteří pravidelně cvičí, protože obsahuje citrulin. Jedná se o aminokyselinu, která zmírňuje svalovou únavu a usnadňuje odstraňování kyseliny mléčné. Neměli bychom také přehlédnout, že toto ovoce je bohaté na vitamin C, který se zase podílí na syntéze kolagenu. Kolagen ovlivňuje nejen strukturu a stav svalů, kloubů a cév, ale zlepšuje také stav pokožky – redukuje vrásky a dodává pleti pevný a zdravý vzhled.

Melounová limonáda – jak ji připravit?

Meloun je vhodný ke konzumaci jako svačinka, ale lze z něj také připravit např. osvěžující a dobře hydratující melounová limonáda.

Pro jeho přípravu potřebujeme:

  • polovinu melounu,
  • 2 citrony,
  • 500 ml vody,
  • kostky ledu,
  • nebo 2 lžičky medu.

Nasekanou dužinu (bez semínek) vložte do mixéru, přidejte cukr (předem rozpuštěný v teplé vodě) a vymačkanou citronovou šťávu. Celou směs zalijte vodou a poté důkladně rozmixujte. Do limonády můžete přidat kostky ledu a lístky máty.

Chcete-li dodat limonádě silnější izotonický účinek, můžete přidat připravený nápoj přidejte špetku kuchyňské soli, ale není to nutné.

Takto připravenou melounovou limonádu se vyplatí pít v horkých dnech, po tréninku nebo při pocitu únavy.

Lidé, kteří trpí cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí, by se měli zdržet přidávání medu, protože meloun sám o sobě je sladké ovoce s poměrně vysokým glykemickým indexem.

Leave a Response