životní styl

Slovensko dopadlo velmi špatně. Toto jsou nejšťastnější země na světě

120views

Nedávno zveřejněná zpráva World Happiness Report odhalila žebříček nejšťastnějších zemí světa pro letošní rok.

Výrazný pokles

Od začátku pandemie Covid-19 se toho v první desítce příliš nezměnilo, na prvním místě se stále drží pět severských zemí. Na čele žebříčku, který se sestavuje na základě řady parametrů, je opět Finsko. Naopak v druhé desítce došlo k výraznějším změnám, pozitivní posun zaznamenaly Česká republika, Litva a Slovinsko. Slovensko však takový úspěch nezaznamenalo.

Zatímco loni jsme se umístili na 29. místě, letos se Slovensko propadlo o 16 příček a skončilo na 45. místě.

Aktuální pořadí

Prvních deset zemí v žebříčku nejšťastnějších zemí je následujících: 1. Finsko, 2. Dánsko, 3. Island, 4. Švédsko, 5. Izrael, 6. Nizozemsko, 7. Norsko, 8. Lucembursko, 9. Švýcarsko, 10. Švédsko. Austrálie.

Ze sousedních zemí se nejlépe umístilo Rakousko na 14. místě, dále Česká republika na 18. místě a Polsko na 35. místě. Slovensko předstihlo Maďarsko, které se umístilo na 56. místě, a Ukrajina, která obsadila 105. místo. Jako nejméně šťastná země byl vyhodnocen Afghánistán, který se celkově umístil na 143. místě.

Mladší a starší obyvatelé

Slovensko se umístilo na 38. místě v žebříčku štěstí lidí do 30 let. V této kategorii dominovalo Lotyšsko, následované Izraelem a Srbskem. V kategorii hodnotící štěstí lidí starších 60 let se Slovensko umístilo na 60. místě, přičemž na prvních třech místech se umístilo Dánsko, Finsko a Norsko.

Leave a Response