životní styl

Samozřejmě proti vosám.

178views

Obzvláště užitečné jsou vosy, ale z nějakého důvodu na to zapomínáme. Jejich role je zásadní při opylování, ale jsou to také nenasytní predátoři, kteří sledují škůdce, a mnoho parazitických vos se specializuje právě na larvy škůdců.

Vosy jsou tedy užitečné, ale nechtěli bychom vidět včelí úl na některém ze stromů v zahradě, takže vosí hnízdo je také nežádoucím prvkem. Buďte však na ně opatrní, protože mohou způsobit vážné škody, i když nejste na žihadla alergičtí, protože několik žihadel najednou může mít na organismus šokující účinek. Likvidaci velkých hnízd svěřujeme profesionálům!

Proti vosám
Pokud chceme, aby se nám hmyz vyhýbal, ale nechceme mu ublížit, musíme jednat včas. Umělá hnízda umístěná brzy na jaře ovlivňují přirozený instinkt hmyzu bránit své teritorium – pokud takové hnízdo uvidí, vyhnou se mu. Každých 15 metrů umístíme na místo chráněné před deštěm nafouknutý a poté vycpaný papírový sáček a máme hotovo.

Pokud profylaxe přestane fungovat, stačí hmyz držet dál. K tomu se hodí také rostliny, mezi nimiž jsou například tymián, citronela nebo pelyněk bílý jejichž zápach vosy nemají rády. Můžete také použít mátu peprnou, citronovou trávu nebo hřebíček.Ve formě éterických olejů. Vhozené na vatu a umístěné na oblíbená vosí hnízda jsou vhodné i jako prevence, ale odpařené hmyz také zaplaší. Miska s citronovou šťávou a jedním nebo dvěma hřebíčky také udělá své. Vosy jsou prospěšné, chránit je chemickými prostředky je nejen škodlivé, ale i zbytečné. V mnoha případech nám prevence a někdy i přírodní prostředky pomáhají trávit pohodovější dny a večeřet na zahradě a na terase.

Leave a Response