životní styl

Nepijte kávu během oběda nebo večer. Následky mohou být zničující

3kviews

Káva je nápoj, který se pro mnohé z nás stal nedílnou součástí každodenního života. Většina z nás si bez ní nedokáže představit své ráno a absence silného nápoje často znamená horší náladu nebo nedostatek energie. Díky obsahu kofeinu má káva pozitivní vliv na naši koncentraci, dodává nám energii a pomáhá nám bojovat s ospalostí. Je však důležité vědět, že za určitých okolností nemusí být konzumace kávy zdravá.

Pokud si myslíte, že dát si kávu k večeři je dobrý nápad a že šálek povzbuzujícího espressa na večírku zbystří vaše smysly po několika „hlubokých“ skleničkách, jste na velkém omylu. Podívejte se, proč byste se měli mít před takovými kombinacemi na pozoru.

Proč byste neměli kombinovat kávu s alkoholem?

Mnoho lidí je přesvědčeno, že šálek kávy vypitý na večírku vám pomůže trochu vystřízlivět. Ve skutečnosti však tato praxe nejenže nefunguje, ale je spojena i s nepříjemnými následky. Jak upozorňuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), kofein může maskovat účinky alkoholu, díky čemuž se pijáci cítí bdělejší, a v důsledku toho mohou vypít více alkoholu, což může mít fatální následky.

Kofein však nemá žádný vliv na metabolismus alkoholu v játrech. Navzdory přesvědčení mnoha lidí káva nesnižuje koncentraci alkoholu ve vydechovaném vzduchu a krvi, a proto také nedokáže vystřízlivět a snížit slabost způsobenou konzumací alkoholu. Odborníci také varují, že kombinace kávy a alkoholu nadměrně zatěžuje nejen naše játra, ale také slinivku břišní.

Káva k večeři? Tady je důvod, proč je to špatný nápad

Pití kofeinových nápojů při jídle a po něm snižuje vstřebávání železa; u nehemového železa se vstřebávání snižuje až o 90 %. Mezi zdroje nehemového železa patří luštěniny a mezi zdroje hemového železa živočišné tkáně, např. červené maso. Káva a výrobky s kofeinem nevykazují tak výrazný vliv na vstřebávání hemového železa, ale přesto se nejedná o prospěšnou kombinaci.

Proto se doporučuje vyhnout se konzumaci kávy i čaje během jídla a v perimenopauzálním období. Jak dlouho tedy trvá, než můžete pít kávu bez obav ze zhoršeného vstřebávání železa? Hodina po obědě nebo před obědem je dostatečná doba.

Leave a Response