životní styl

Je třeba meloun před konzumací omýt? Mnoho lidí dělá tuto chybu

286views

Pravděpodobně si nezapomenete umýt ruce, než si vezmete šťavnatý meloun, ale stačí to? Na jedné straně se doporučuje umývat všechno ovoce a zeleninu, ale na druhé straně se setkáváme s tvrdou slupkou melounu, kterou nesníme. A když ji nejíme, proč bychom ji měli umývat?

Co uděláte, než si ukrojíte kus šťavnatého melounu? Pošlete ho do rychlé sprchy, nebo se okamžitě začnete ohánět nožem? Stejně jako v případě banánů je nutné předtím důkladně omýt slupku ovoce. Podívejte se proč.

Je třeba melouny před konzumací omývat?

Obecně platí, že je nutné umýt jak zeleninu a ovoce s jedlou slupkou, tak i ty, které plánujete oloupat. Vodou by tedy měla být ošetřena nejen jablka nebo hrušky, ale také banány a melouny. Tento postup souvisí s bezpečností potravin. Snižuje riziko přenosu nečistot a mikrobů ze slupky do dužiny ovoce.

Potřeba také vědí, že na kůře melounu s mohou být nalezena rezidua pesticidů. Ty sice neproniknou do masa, ale pokud si kůži neumyjete, nečistoty z kůže se přenesou na ruce, nůž nebo talíř a dostanou se do úst. Je také důležité si uvědomit, že nečistoty a choroboplodné zárodky se mohou přenést z neumyté slupky melounu na jedlou slupku vedlejšího ovoce. Důležité je také mýt ekologicky pěstované ovoce a zeleninu.

Jak správně umývat ovoce?

Hygienik doporučuje, aby se ovoce a zelenina nemyly krátce a povrchně, ale důkladně, třením nebo drhnutím jejich povrchu pod proudem tekoucí vody. a produkty s tvrdší a hrubší slupkou lze při mytí pod tekoucí vodou spařit vroucí vodou nebo vydrhnout čistým kartáčem. vody. K oplachování ovoce a zeleniny lze použít také vodu s kuchyňskou solí, citronovou šťávou, kyselinou citronovou nebo octem.

Leave a Response