životní styl

Přidejte do vody a vaše okna budou zářit jako nová.

196views

Mytí oken samozřejmě není žádná raketová věda. Ale vyleštit je tak, aby na nich nebyly viditelné šmouhy, i když na ně dopadá slunce, může být náročné. Jak jsme zjistili, neplatí přímá úměra – čím čistší, tím lepší. Ve skutečnosti je to právě naopak, protože mýdlo je jedním z nejčastějších důvodů, proč se nám na oknech dělají šmouhy.

Jediný způsob, jak vyčistit okna, je stěrka a ocet.

Ocet a stěrka jsou skvělými pomocníky. Octová voda smyje nečistoty, odstraní přilepený hmyz a hlavně okna vyleští. A pokud jej navíc ze skla odstraníte stěrkou, leštění často ani není nutné. Pokud jsou však vaše okna opravdu špinavá, umyjte je nejprve teplou vodou, abyste odstranili nejhorší nečistoty.

A přidejte vodku

Tuto metodu však můžete ještě vylepšit, pokud do octové vody přidáte také alkohol. Stačí smíchat šálek alkoholu, třeba vodky, 1 šálek vody a 2 lžíce octa v lahvičce s rozprašovačem. Získáte tak bezkonkurenční čisticí prostředek, který stačí nastříkat a okna jím otřít. Skvěle se však hodí i na čištění zrcadel, skleněných stolů, sklenic, vodovodních baterií nebo keramiky. Dodá lesk také předmětům z nerezové oceli.

  • Stačí ho nastříkat a vyleštit.
  • Pokud si máte vybrat mezi alkoholem a octem, je pro mytí rozhodně lepší ocet. V kombinaci s alkoholem se však mnohonásobně zesílí.

Kontrola zápachu

Zápachy, které nehodláte pít, například nevhodný dárek, lze v domácnosti využít mnoha jinými způsoby. Ve skutečnosti může nahradit mnoho čisticích, kosmetických a deodoračních prostředků. Může např. prodloužit životnost řezaných květin. Stačí přidat do vody několik kapek vodky a lžičku cukru.

Poměr vody a vodky 1:1 pohlcuje pachy z oblečení, bot nebo dokonce z pohovky. Stačí nastříkat tekutinu z rozprašovače. Květina bude bojovat i proti zápachu cigaretového kouře.

Poradit si můžete také se zápachem pot v podpaží vašeho oblíbeného trička nebo halenky. Potřebujete si je obléknout a jste šokováni, když zjistíte, že musí do pračky? Poskytněte jim 1. pomoc postříkáním inkriminovaných míst vodkou. Nepříjemný zápach potu zmizí a vy můžete svůj oblíbený kousek opět bez obav vytáhnout.

Leave a Response