životní styl

Prevence rzi růží: 5 tipů

3kviews

Doby, kdy byly růže extrémně náchylné k houbovým chorobám, jsou s nástupem nejnovější generace šlechtění pryč. Rez růží se však stále může vyskytovat. Je na vás, abyste jí zabránili!

Rez růžová (Phragmidium mucronatum) je houbové onemocnění napadající především růže. Po mnoho let napadení, které se obvykle objevovalo od konce června, postihovalo pouze listy v létě a často nebylo závažné. Mírné zimy v posledních deseti letech také podpořily výskyt formy houby, která přežívá ve dřevě keřů během zimy. V důsledku toho nejenže rostlinu obzvlášť silně poškozuje, ale následující jaro začíná infikovat rostlinu sporami mnohem dříve než obvykle, a to přímo u listů.

Příznaky na listech – malé oranžové puchýřky na spodní straně listů v počátečních stadiích jsou ložiska spor. Později se žlutavé skvrny na horní straně listů zvětšují. Listy odumírají a padají na zem. Odtud se může mnoho spor, které jsou stále přichyceny na listech, dostat prostřednictvím větru a především vlhkosti opět do částí rostliny a infekce se rozrůstá. Na podzim se tvoří tmavá zimní ložiska spor, která lze také zaměnit za plíseň sazí . Napadené dřevo tmavne. Mladé výhonky shora usychají a na starších se objevují tmavé skvrny, které rovněž odumírají. Rzi růžové svědčí vítr, vlhko, zhutnělá půda nebo půda ztvrdlá v důsledku sucha.

Tip 1 pro prevenci: Vybírejte si odrůdy s rozvahou

Nové zahradní odrůdy růží jsou vůči rzi růžové poměrně odolné. Při výsadbě nových růží věnujte velkou pozornost ukazatelům zdravotního stavu listů odrůd, o které máte zájem. Velmi dobrou známkou kvality je ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung). Existují však i další.

Tip 2 pro prevenci: Sázejte v dostatečné vzdálenosti

Je známo, že růže by měly být vysazovány na slunném místě, v půdě bohaté na živiny. Pokud jsou však příliš blízko u sebe, vzduch mezi rostlinami dostatečně necirkuluje. To je nepříznivé, protože spory hub, včetně rzi růžové, se snadno šíří vodním filmem. Dbejte proto na to, aby byl mezi rostlinami dostatečný prostor.

Preventivní tip 3: Posilujte rostliny

Houby nejprve napadají rostliny, které jsou ve stresu. Proto je na prvním místě správná péče. Dbejte na jejich dostatečnou zálivku, zejména mladých růží a růží v nádobách . Při zalévání nesmáčejte listy. Důležité je také vyvážené hnojivo s mírným obsahem dusíku. Kromě toho lze rostliny posilovat, například několikrát během léta zalévat odvarem z přesličky.

Tip 4 pro prevenci: péče o podlahu

Příliš suchá půda nejen špatně absorbuje vodu, ale může také na povrchu ztvrdnout. Spory houby rzi tak mohou zůstat „čekat“ na zemi. Při kultivaci udržujte půdu otevřenou a kyprou. V létě není na škodu tenká ochranná vrstva mulče z drcených odřezků.

Tip 5 pro prevenci: Dobrá hygiena rostlin

Sbírejte napadené listy, jakmile se objeví příznaky, a likvidujte je společně s domovním odpadem. Uschlé výhonky je nejlépe ihned odříznout až po mladé dřevo. Všímejte si, zda se napadení nešíří dále po rostlině, a poté seřízněte další výhony, ale velkoryseji. Spadané listí rychle odstraňte ze země. Na podzim je to o to naléhavější! Před nástupem zimy a také při jarním řezu je třeba pečlivě zkontrolovat celistvost výhonů rostlin.

 

Leave a Response