životní styl

Majitelé automobilů na Slovensku se mohou setkat se změnou STK-čka. To je to, co je čeká

461views

Řidiči na Slovensku se možná brzy dočkají významných změn v systému technické a emisní kontroly vozidel. Strana SNS přichází s návrhy, které mají motoristům usnadnit život.

Prodloužení lhůt

V současné době musí nové automobily projít technickou prohlídkou po čtyřech letech, ale podle nejnovějšího plánu SNS by se tato lhůta mohla prodloužit na pět let. „Chceme to rozumně prodloužit na pět let,“ řekl na tiskové konferenci předseda strany Andrej Danko. Strana již na zářijové schůzi plánuje předložit několik návrhů zákonů, mezi nimiž bude i úprava lhůt pro technickou kontrolu vozidel.

Šikana starších aut

Navrhované změny se nedotknou jen nových, ale i starších vozů. Podle poslance Rudolfa Huliaka by měla provozovaná auta procházet technickou prohlídkou ne po dvou, ale po třech letech. Upravit by se měly také jednotlivé úkony při prohlídkách.

„Nehodovost způsobená technickým stavem vozidla je velmi nízká, lze ji vyjádřit pouze v procentech. Současný systém proto považujeme za šikanózní, zejména vůči majitelům starších vozidel. Myslím, že bude nutné přehodnotit i euronormy,“ uvedl poslanec Evropského parlamentu.

Nedostatečné financování nových vozidel

Huliak také upozornil, že slovenští občané nemají možnost si každé tři roky koupit nové vozidlo. „Nejsme národ, který si může každé tři roky koupit nové vozidlo. Takže určitě uděláme všechno pro to, aby lidé tuto možnost měli,“ dodal Huliak.

SNS tak přichází s návrhy, které by mohly výrazně změnit povinnosti řidičů při technických a emisních kontrolách vozidel, a usnadnit tak život mnoha motoristům na Slovensku.

Leave a Response