životní styl

Tyto přísady dělají z kávy jed. Většina Slováků ji tam dává

8.1kviews

Předpokládáme, že každý milovník kávy má svůj vlastní rituál přípravy svého oblíbeného nápoje. Je však důležité si uvědomit, že káva je ze zdravotního hlediska nejúčinnější bez přídatných látek – můžete si tak vychutnat její přirozenou chuť a cenné vlastnosti. Existují však produkty, které často končí ve vašem šálku, přestože snižují nutriční hodnotu kávy a mění ji v příčinu obezity a dalších onemocnění. Na co si dát pozor? Představujeme vám nejhorší přísady do kávy.

Je káva zdravá?

Pravděpodobně si mnozí z nás spojují kávu se spolehlivým způsobem povzbuzení, boje proti únavě a zlepšení koncentrace. Před časem přestala být vnímána jako bezcenný stimulant a vědci prokázali. pozitivní účinky kávy na zdraví. Obsahuje antioxidanty a další prospěšné látky, které pomáhají chránit zdraví srdce, snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, podporují metabolismus a zlepšují kognitivní funkce.

Důležitá je však umírněnost. Dospělý člověk by neměl překročit 400 mg kofeinu denně. Jak bychom tomu měli rozumět? Doporučuje se konzumovat maximálně tři až čtyři šálky kávy denně. Nejlepší je pít ji v několikahodinových intervalech. Pozor je třeba dávat také na přídatné látky, které mohou nápoj zcela připravit o jeho pozitivní zdravotní účinky. Doporučujeme, s čím kávu nepít.

Cukr v kávě nedělá dobrotu

Nápoj se vyznačuje hořkou chutí. Ne každý ji však snese takovou, jaká je, a pro zjemnění tohoto charakteru mnozí z nás sáhnou po sladkém nápoji. Bohužel každá lžička cukru znamená další porci kalorií. Navíc, nadbytek cukru ve stravě je krátkou cestou k přibývání na váze a vzniku mnoha nebezpečných onemocnění a metabolických poruch. včetně cukrovky 2. typu a inzulínové rezistence.

Káva jako dezert nebo ochucené sirupy

Snadno najdete různé sirupů s příchutí kávy, které zvýrazňují chuť a aroma káva. Arašídová, čokoládová, karamelová… Pravidelné používání takové přídatné látky má však stejné účinky jako cukr.. Sirupy navíc nejsou dobrou volbou kvůli svému složení, které často obsahuje umělá barviva. Pokud chcete bezpodmínečně rozbít hořkost, přidejte si do kávy například vanilkovou tyčinku.

Přísada, která mění kávu v kalorickou bombu

Mluvíme o dalším produktu, který je spojován zejména s působivými dezerty. Porce šlehačky dělá kávu působivou a lákavou, ale je to příšerná nutriční volba. To platí zejména v případě, že často konzumujete a používáte hotovou šlehačku ve spreji – mnoho takových výrobků obsahuje cukr, palmový olej, glukózový sirup, emulgátory a umělá aromata. Takové přísady v našem jídelníčku nepotřebujeme, a navíc, píchnutá pneumatika zpoza pásu je jen otázkou času – objeví se spíše dříve než později.

Kombinace, která představuje nebezpečí pro kardiovaskulární systém

Další špatnou kombinací je „posilování“ kávy alkoholem. Neexistuje žádná bezpečná dávka. I malé množství se podepíše na vašem zdraví. Kombinace alkoholu a kofeinu má fatální vliv na nervový a kardiovaskulární systém..

Leave a Response