Sultánky mají své zaryté příznivce i odpůrce, ale ani jedna skupina nemůže zpochybnit jejich zdraví prospěšné účinky. V podstatě se jedná o kategorii sušeného ovoce, konkrétně hroznů. Jejich původ sahá až do starověkého Řecka, Říma a Egypta, kde byly ceněny pro svou chuť a používaly se v lidovém léčitelství. Moderní výzkumy zdravotní vlastnosti sultánek pouze potvrdily. Na co pomáhají, kolik jich můžete sníst a záleží na ročním období? Vysvětlujeme.
Zdravotní vlastnosti sultánek: od úst až po střeva
Sultánky obsahují polyfenoly, katechiny a flavonoidy, které mají antioxidační účinky.. Tyto sloučeniny pomáhají neutralizovat volné radikály, což může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.
Sultánky jsou bohaté na vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), vitamin C, draslík, železo, vápník a hořčík. Tyto složky hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, jako je produkce energie, funkce nervového systému a zdraví kostí.. Obsažený draslík reguluje krevní tlak, což je důležité pro srdce. Navzdory poměrně vysokému obsahu cukru pomáhá pravidelná konzumace sultánek udržovat zdraví ústní dutiny a snižuje riziko vzniku zubního kazu, protože fenolové sloučeniny mají antimikrobiální účinky.. Vysoký obsah vlákniny zase podmiňuje příznivý vliv sultánek na funkci našich střev a odstranění problému nadýmání nebo zácpy.
Výživové hodnoty sultánek: kolik jich můžete sníst?
Sultánky jsou považovány za zdravou svačinu, ale mají málo kalorií? To se o nich bohužel říci nedá. 100 g sultánek má 299 kalorií, které se skládají z něco málo přes 3 g bílkovin, 79,2 g sacharidů, z nichž 3,7 g tvoří vláknina a zbytek cukry. Jako útěcha nám zbývá vědomí, že tyto plody obsahují velmi málo tuku a mimořádné množství vitaminů. Glykemický index sultánek nás také neohromí, je 54-66 GI.
Dalo by se tedy říci, že tyto sušené plody jsou plné rozporů: na jedné straně mají hodně cukrů, ale také hodně vlákniny, která zabraňuje vylučování inzulínu. Jsou poměrně kalorické, ale zasytí vás rychle a na dlouhou dobu, čímž vám v krátkém čase poskytnou slušné množství energie. Jako u všeho je důležitá střídmost. Optimální dávka sultánek je asi 30-40 gramů denně., což odpovídá přibližně malé hrsti (asi 2-3 polévkové lžíce). Toto množství poskytuje asi 90-120 kalorií a asi 18-24 gramů cukru.
Kdo nemůže jíst sultánky a kdo si na ně musí dávat pozor?
Navzdory jejich mnoha zdravotních vlastností existují určité kontraindikace konzumace sultánek. Určitě neměli by je jíst lidé s alergií na hrozny.. Příznaky mohou zahrnovat vyrážku, svědění, otok nebo potíže s dýcháním.
Lidé s cukrovkou jistě zajímá, zda mohou bez problémů jíst sultánky. Ukazuje se, že ano, ale za určitých podmínek. Diabetici by měli jíst sultánky s mírou a sledovat hladinu cukru v krvi. Jejich denní příjem je o něco nižší a činí přibližně jednu polévkovou lžíci výrobku. Ideální je jíst je ve společnosti jiných výrobků s nízkým glykemickým indexem, jako jsou ořechy, jogurt nebo celozrnné výrobky.
Redukční dieta není kontraindikací konzumace sultánek, ale i v tomto případě je vhodné je omezit kvůli obsahu cukru. Malá dávka sušeného ovoce (cca 20-30 g) pomůže zahnat návaly hladu., ale zde si musíte dát pozor, abyste nepřekročili denní počet kalorií. Odborníci na výživu také doporučují jíst sultánky spíše ráno než večer.aby tělo mohlo využít energii dodanou během dne. Předpokládá se, že pro děti je denní dávka přibližně 20 g sultánek v… v závislosti na věku a aktivitě. Rozhodně jsou však mnohem zdravější svačinou než sladkosti nebo chipsy.
Protože sultánky obsahují šťavelany, lidé s ledvinovými kameny by je neměli jíst., popř. podle jejich přijetí by měl alespoň omezit. Totéž platí pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku; fruktóza obsažená v sušeném ovoci může zvyšovat střevní potíže. Ač to zní neuvěřitelně, vitaminy obsažené v sušených hroznech nejsou vždy naším spojencem. Sultánky obsahují vitamin K, který může narušovat účinky antikoagulačních léků.. Lidé užívající tyto léky by se měli před zvýšením příjmu produktů bohatých na vitamin K poradit se svým lékařem.