životní styl

Sázejte mezi záhony. Málokdo ví, že je to způsob, jak bojovat proti škůdcům.

236views

Škůdci jsou noční můrou každého zahradníka.
Množí se hrozivou rychlostí. Pokud nejsou včas odstraněni, vážně poškozují úrodu. Jak můžete své rostliny před škůdci ochránit? Stačí jedna voňavá bylinka a škůdci se k vám ani nepřiblíží.

Není nic uspokojivějšího než sklízet vlastní zeleninu . Vyžaduje to spoustu znalostí, trpělivosti, systematičnosti a….. štěstí. V každé zahradě, i v té nejlépe udržované, se mohou objevit škůdci, jako jsou mšice, drátovci a housenky . Jak se můžete návštěvám nevítaných nájemníků vyhnout? Na pomoc vám přijde rostlina, která se používá v kosmetice a fytoterapii.
Škůdci se k ní ani nepřiblíží
Zahradničení je opět v módě. Stále více lidí se rozhoduje pěstovat zeleninu a ovoce na vlastní pěst. Ne každý to ví, ale některé z nich lze pěstovat i na balkoně. Patří mezi ně mimo jiné: okurky, papriky nebo rajčata. Jedná se o zeleninu, se kterou si poradí i začínající zelinář. Stačí se postarat o správnou půdu, prostor a zalévání a za několik měsíců budete moci sklízet vlastní úrodu.

Jak bojovat proti škůdcům na zahradě?

V jarním a letním období jsou aktivní škůdci, jako jsou mšice, májovky, larvy a tykadlovky. Základem jejich potravy jsou rostliny. Pokud je včas neodstraníme, mohou vést k odumírání výhonů.

Jak mohu chránit své plodiny před škůdci?

Kupte si bylinky, které lze zakoupit v každém zahradnictví nebo i v supermarketu. Jedná se o levanduli úzkolistou. Rostlina si dobře rozumí se zeleninou z čeledi kapustovitých a luštěninami. Levandule vydává silnou vůni, která odpuzuje kapustové listonohy, mšice, komáry a roztoče. Vysaďte ji mezi záhony a na škůdce zapomenete.

Jak levanduli používat?

Levandule se snadno pěstuje. Vysaďte ji do suché, dobře propustné půdy s mírně kyselým pH. Zalévejte ji maximálně jednou týdně. Používejte malé množství vody. Nalijte ji přímo ke kořenům. Odpuzuje zahradní škůdce i komáry a klíšťata. Květy levandule lze použít v kuchyni jako dekoraci nebo k výrobě domácího sirupu do kávy či limonády.

Je jednou z mála rostlin, u nichž bylo vědecky prokázáno, že usnadňují usínání. Sušené květy levandule můžete umístit na noční stolek nebo jimi naplnit polštáře. Po chvíli budou vydávat uklidňující vůni, která vás uspí.

Leave a Response