životní styl

Domácí postřik rajčat. Neutralizují oblíbenou nemoc

296views

Jednou z nejčastějších chorob rajčat je padlí.
Nejčastěji napadá koncem léta a začátkem podzimu. Naštěstí existují domácí prostředky, které mu dokážou nejen předejít, ale také ošetřit rostliny, které s ním bojují.

Když teploty začnou přes den kolísat mezi 18 a 22 stupni, v noci výrazně klesají a ve vzduchu začíná být cítit vlhkost, lze očekávat záchvaty padlí. Jedná se o houbové onemocnění, které postihuje mnoho druhů rostlin: ovoce, zeleninu, okrasné rostliny a dokonce i plevel. Velmi často postihuje i rajčata – to je jedna z jejich nejčastějších chorob.

Jak poznat padlí na rajčatech?

Padlí, jak název napovídá, pokrývá rostlinu bílým jemným povlakem, takže vypadá, jako by byla poprášena moukou. Choroba postihuje rajčata zespodu a postupně se šíří výš a výš. Vše začíná jednotlivými bílými skvrnami, které časem rostou a splývají. Skvrny se mohou objevit na listech, řapících, stoncích a květech, ale ne na plodech.

Po nějaké době se na květu začnou objevovat černé tečky – jedná se o spory plísní, které se při poryvech větru mohou rozšířit na sousední rostliny. Padlí způsobuje žloutnutí, vadnutí a případné odumírání výhonů a listů.

První pomoc doma

Domácí postřik je jednoduchý na přípravu. Pro nasbírání potřebných surovin stačí zajít do kuchyně nebo na zahradu. A připravte si desetilitrový rendlík

Zde je několik návrhů
Pokud se na rostlinách ještě neprojevují známky onemocnění, můžete si připravit preventivní postřik řebříčkem. K tomu naplňte pětilitrový kbelík čerstvou bylinkou (může to být směs květů, stonků a listů) nebo si připravte 100 g sušené bylinky. Řebříček zalijeme 10 litry vody a necháme 24 hodin na zastíněném místě. Po uplynutí této doby je třeba scedit. Pro preventivní použití se vyplatí ředit vodou (v poměru 1:10). Tento rozprašovač pomůže i rajčatům v první fázi onemocnění – pak lze použít i bez ředění.

Jakmile zaznamenáte příznaky onemocnění, měli byste zkusit postřik cibulí. Chcete-li to provést, nakrájejte 100 g bílé odrůdy (včetně skořápky) a položte ji na dno pánve. Přidejte 10 litrů vody a vařte na mírném ohni 30 minut. Po vychladnutí je sprej připraven k použití.

Podobný účinek bude mít i sprej připravený s česnekem. Rozdrťte čtyři středně velké stroužky česneku a přidejte 10 litrů vody. Umístěte na chladné místo na 2-4 dny. Po této době je přecezená kapalina připravena k použití.
Můžeme postřikovat i přesličkou. Standardní množství nalijte do pětilitrového kbelíku – 10 litrů vody nebo 200 g sušené bylinky a vařte půl hodiny. Takto připravený odvar ošetřete jako koncentrát a nařeďte v poměru 1:3. Rostliny jím rosíme asi 3 týdny, každé 2-3 dny.
Pamatujte, že takto připravené přípravky na ochranu rostlin, protože jsou přírodní, jsou nestabilní. Jejich trvanlivost však můžeme prodloužit skladováním na chladném místě, nejlépe v uzavřených sklenicích v lednici.

Leave a Response