životní styl

Živí se roztoči. Nezbavujte se jich na své zahradě

1.5kviews

Roztoči mají své přirozené nepřátele, které je dobré ze zahrady nevyhánět. Pokud se chcete těchto pavouků zbavit, musíte vědět, kteří živočichové se jimi živí. Díky nim se budete cítit mnohem bezpečněji.

Klíšťata jsou nejaktivnější na jaře a v létě. Kvůli svému kousnutí mohou přenášet nebezpečné nemoci, jako je borelióza nebo klíšťová encefalitida. Proto se vyplatí být obezřetný a po návratu ze zelených ploch si vždy pečlivě prohlédnout celé tělo. Pokud máme zahradu, nevyplašujme některé živočichy. Díky nim bude klíšťat méně a my se budeme cítit bezpečně.

Jaká zvířata se klíšťaty živí?

Přestože před klíšťaty utíkáme, existují zvířata, která jim běží naproti. Právě oni se těmito pavoukovitými tvory živí a zbavují naše okolí klíšťat. O jaká zvířata se jedná?

Přirozenými nepřáteli klíšťat, kteří snižují jejich populaci, jsou především ptáci, jako jsou vrabci a sýkorky, kteří je často vyklovou z trávy. Dále drobní savci, jako jsou potkani, myši a rejsci, pro které jsou klíšťata chutnou pochoutkou.

Je také dobré si uvědomit, že roztoče požírají mravenci, které nemáme rádi. Pokud se jich i my chceme na své zahradě zbavit, vybírejme moudře. Mravenci udělají více užitku než roztoči. Z obou zel jsou lepšími sousedy.

Klíšťata přenášejí nebezpečné nemoci

Klíšťata jsou pro člověka velmi nebezpečná, protože přenášejí nemoci. I po mírném vpichu se na kůži obvykle objeví alergické, hnisavé a oteklé léze. Poté vyhledejte lékařskou pomoc.

– Pokud víme, že nás kouslo klíště, měly by být jakékoli kožní změny důvodem k rychlé návštěvě lékaře. Proti borelióze neexistuje žádná vakcína. Jakékoli podezření na infekci je třeba konzultovat s lékařem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví ve svém prohlášení.

 

Leave a Response