životní styl

Vyrostl jsem sám. Toto koření si už nekoupím

5.5kviews

Bobkový list neboli vavřín je snem mnoha kuchařů. Vždyť bobkový list se často objevuje v mnoha receptech a právě díky němu dosahují polévky, omáčky a pečeně mnohem lepší a výraznější chuti. Jak pěstovat rostlinu v bytě?

Sušené bobkové listy seženeme v každém obchodě s potravinami. Jako koření ho používáme při vaření polévek, přípravě omáček nebo pečení. Díky charakteristickému intenzivnímu aroma bobkového listu získávají pokrmy výraznou chuť.

Pěstování tohoto aromatická rostlina není vůbec složité a může přinést velké uspokojení. Co byste měli vědět, než se rozhodnete pěstovat vavřín?

Jak pěstovat vavřín v Polsku?

Vavřín neboli bobkovišeň roste ve středomořských zemích. Pokud se ho rozhodnete pěstovat v Polsku, vyplatí se vsadit na hrnkovou kulturu. Tato rostlina špatně snáší nízké teploty, takže na zahradě v zimě nemusí přežít. Na jaře a v létě můžete mít květináč s vavřínem na na balkoně nebo terase, zatímco na podzim a v zimě ji přesuňte dovnitř místnosti.

Ušlechtilý vavřín je rostlina s všestranným využitím – od vaření přes kosmetiku až po medicínu. Ačkoli ve volné přírodě může dosáhnout úctyhodných rozměrů a dorůst až do výšky 8 metrů, při pěstování v květináčích obvykle nepřesahuje 1,5 metru. Její charakteristické lesklé listy vděčí za své aroma éterickým olejům. Při správných podmínkách pěstování se budete těšit z krásného a zdravého bobkového listu a jeho listů, které můžete později využít v kuchyni.

Péče o vavřín

Vavřínový strom se nejlépe vyvíjí na slunném místě, chráněné před větrem, v úrodné a propustné půdě. Zajímavé je, že květináč by neměl být příliš velký, protože rostlina dává přednost mírně „stísněným“ podmínkám. Pravidelný řez od dubna do srpna povzbudí vavřín k růstu nových výhonů a listů.

Nezapomínejte na správnou zálivku, která je pro zdraví vavřínu klíčová. Na jaře a v létě jej zalévejte mírně a dbejte na to, aby půda nevysychala, zatímco na podzim a v zimě množství vody omezte. Každodenní kropení pomůže zajistit rostlině dostatečnou vlhkost. Až do poloviny srpna je vhodné stromek každé dva týdny přihnojovat kombinovaným hnojivem. Nezapomeňte také pravidelně odstraňovat uschlé listy.

Sklízení listů vavřínu

Ušlechtilý vavřín velmi dobře snáší řez, který se nejlépe provádí pravidelně, ale s mírou, od dubna do srpna.. Ořezané listy lze s úspěchem použít v kuchyni. Řez také umožňuje vytvarovat rostlinu například do tvaru koule a jeho absence může vést k nevzhlednému vzhledu.

Je třeba mít na paměti, že v domácích podmínkách vavřín roste pomalu první dva roky a pak se výrazně zrychluje, což nám dává čas na klidné formování rostliny a sklizeň listů K dochucení pokrmů.

Leave a Response