životní styl

Odborník varuje před pohromou. Každý rok jich bude víc a víc

240views

Náhlý a rychlý nárůst teploty má za následek jev, před kterým odborníci varují. – Červi nevymírají. Naopak, v důsledku oteplování klimatu se líhnou ve zdvojnásobené síle, říká klimatoložka profesorka Joanna Wibigová.

Změna klimatu nám může dát opravdu zabrat. Prof. Joanna Wibigová z Lodžské univerzity v rozhovoru pro Tok FM upozorňuje, že oteplování klimatu může způsobit „mor komárů a klíšťat“. Už teď je vidět, že jich je stále více.

„To s sebou přináší řadu důsledků.“

Profesorka Joanna Wibigová vysvětlila, že za posledních sto let byl zaznamenán nárůst teploty přibližně o dva stupně Celsia. Jak odbornice upozorňuje, „to s sebou přináší řadu důsledků“. A jedním z nich je zvýšený počet komárů a klíšťat.

– Pokud je vegetační období delší, protože díky teplu začíná dříve, stihnou se vylíhnout i v nové generaci. A každá další generace má stokrát nebo i tisíckrát více jedinců,“ vysvětlil pro Tok FM klimatolog z Ústavu klimatologie a hydrologie Lodžské univerzity.

Alarmující údaje

Klimatolog nepochybuje o tom, že napadení klíšťaty je také důsledkem rostoucích teplot.

– To způsobuje, že tato havěť nevymírá. Naopak, kvůli oteplování klimatu se líhnou ve zdvojnásobené síle,“ komentovala pro Tok FM.

Rádio Lodž upozornilo, že kvůli většímu počtu těchto pavoukovců je jasně patrný nárůst diagnóz onemocnění přenášených klíšťaty. Jen od ledna do března 2024 bylo v Lodžském vojvodství zaznamenáno 101 případů lymské boreliózy, a navíc dva případy klíšťové encefalitidy.

 

Leave a Response