životní styl

Krtci budou ze zahrady vyskakovat jeden po druhém. Stačí vysadit

509views

Práce na zahradě nabírají na obrátkách. Již nyní stojí za to věnovat pozornost tomu, kde jsou na záhonech mezery, které lze vyplnit méně náročnými rostlinami. Tímto způsobem lépe využijete dostupný prostor a ochráníte se před škůdci.

Přestože můžete snadno vyplnit samotné záhony užitečnými plodinami, Volný prostor se často ponechává pod keři nebo ovocnými stromy. Obvykle nevíme, co tam zasadit, protože na nich rostou jiné rostliny. nepříznivě ovlivňuje stín ze stromů. Existují však druhy, kterým se v takových podmínkách daří dobře. Jedním z nich je mimořádně užitečný druh, a to jak v domácnosti, tak v zahradě. česnek.

Krtci na zahradě představují problém. Vezměte na vědomí, že jsou chráněné

Přítomnost krtků a hrabošů na zahradě nebo na pozemku je skutečnou pohromou. Ano, jsou užiteční, protože živí se larvami hmyzu, žížalami a slimáky. Působí však mnohem větší škody. Vyhrabávají dlouhé chodby v zemi, čímž ničí kořeny rostlin kulturních a okrasných rostlin. Jejich kopečky zase rychle zničí pečlivě udržovaný trávník. Krtci jsou chráněni, takže proti nim můžete bojovat pouze humánními metodami, snažit se je vyplašit a udržet je venku.

Jak se zbavit krtka? Zasaďte česnek

Abyste se krtka zbavili, stačí na zahradě vysadit rostliny, jejichž zápach nesnáší. Jednou z takových rostlin je např. česnekAť už je to obyčejný, bearnaise nebo okrasný. Zbavíte se tak krtků jednou ranou a navíc se stane chutným doplňkem vašich jídel. Pokud je krtek obzvlášť tvrdohlavý, můžete počkat, až vyroste česnek, rozdrtit několik stroužků, smíchat je s ricinovým olejem a vhodit do mola. Čerstvý česnekový zápach bude natolik dráždivý, že se krtek se už nikdy nevrátí.

Rostliny, jejichž zápach odpuzuje krtky. Několik druhů

Česnek není jediným řešením. Stejně účinné je i aroma oblíbených bylinek, které odhánějí nežádoucí nájemníky. Jednou z nich je bazalkaBazalka[bazalka]kterou lze s výhodou pěstovat na zahradě, abyste ji měli po ruce a mohli přidávat čerstvé listy do pokrmů. Máta je vhodná nejen do bylinných čajů – její zápach nesnášejí ani krtci a hraboši. Škůdce pomáhají odpuzovat i další rostliny, např. vlčí bob, cesmína, hořčice, ricinovník nebo třeba laskavec. černý rybíz. Jedná se o účinný a přirozený způsob ochrany zahrady, aniž byste museli těmto neobvyklým (i když nepříjemným!) tvorům škodit.

Zveme vás, abyste se k nám připojili ve skupině na FB – #Almighty. Zde vás budeme informovat o termínech webinářů, rozhovorech a nových příbězích. Přidejte se k nám a pozvěte všechny své přátele. Těšíme se na setkání s vámi!

Leave a Response