životní styl

Klíšťata mají přirozeného nepřítele. Jeho vůně se bojí jako ohně

2.9kviews

 

Teplé měsíce roku jsou obdobím zesílených útoků klíšťat. Nutně se proto před výletem do lesa nebo parku vyplatí postarat se o odpovídající ochranu proti těmto pavoukovcům. Skvěle bude fungovat vůně, kterou klíšťata nesnášejí.

Období vysoké aktivity klíšťat začíná brzy na jaře a trvá až do pozdního podzimu. Odborníci však stále častěji tvrdí, že i v zimě stačí jen několik teplejších dnů, aby začala představovat hrozbu.

Přestože samotné kousnutí není nebezpečné, klíšťata jsou přenašeči nebezpečných chorob a jeden hmyz jich může přenášet hned několik. Nejčastější je borelióza nebo klíšťová encefalitida. Proto je tak důležité se před každým výletem řádně chránit před napadením těmito pavoukovci, zejména když plánujete například výlet do lesa.

Co klíšťata přitahuje?

Klíšťata jsou nejaktivnější do poledne a po 16. hodině. V nejteplejší části dne útočí mnohem méně často. Lze je nalézt v lesích a parcích, ale i na vlastní zahradě.

Co je důležité, klíšťata nelétají a neskáčou. Dokážou šplhat pouze po větvích nízkých stromů a keřů (do výšky asi 1,5 metru) a na těla svých obětí se přesouvají, když se o větve otřou nebo jdou velmi blízko. Kořist identifikují podle čichu, přitahuje je teplo, vlhko a pach potu.

Účinný repelent proti klíšťatům. Nesnášejí zápach

Pro obranu proti klíšťatům je užitečné vědět například to, čeho se bojí. Přirozenými nepřáteli těchto pavoukovců jsou brouci a mravenci. Ti se živí klíšťaty, která se přiblíží na vzdálenost asi 20 metrů od mraveniště, takže klíšťata se obvykle vyhýbají přiblížení k takovým místům, takže pokud plánujete odpočinek v lese, vyplatí se dávat pozor na mraveništi posetý kopeček.

Můžete si také zakoupit v lékárně kyselina mravenčí, známá jako mravenčí líh, zřeďte jej vodou v poměru 1:1 a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Před odchodem ven stačí směs nastříkat na oblečení., a vůně bude klíšťata účinně odpuzovat. Je však důležité, abyste kyselinu neaplikovali na kůži. Může totiž vyvolat alergickou reakci.

Kromě toho je vhodné se při túrách v lese obléknout do něčeho, co nám dobře zakryje ruce a nohy, a při návratu domů pečlivě zkontrolovat celé tělo, zda jsme si s sebou náhodou nepřinesli nechtěného jedince.

Leave a Response