životní styl

Jsou krásně okrasné a plodí. Vysaďte si je na zahradě, nebudete litovat.

924views

Většina lidí má na zahradě ovocné stromy jen proto, aby měli chutné domácí ovoce. Obvykle stojí na náhodných místech nebo stranou od ostatních rostlin. Tak to ale být nemusí. Seznamte se s nejkrásnějšími ovocnými stromy.

Ovocné stromy a keře se pěstují především pro své chutné plody . Jejich okrasná hodnota je až na druhém místě, proto se vysazují na méně exponovaných místech pozemku a nekombinují se s okrasnými druhy . Vyplatí se zvolit jiný přístup a vybírat druhy, které plodí jedlé plodiny a zároveň zkrášlují zahradu. Zjistěte, jak spojit příjemné s užitečným.

Okrasné stromy a keře s jedlými plody.
Hloh ( Crateugus ) je jednou z nejkrásnějších voleb pro zahradu, například pro solitéry, mříže a živé ploty. Nejznámějšími druhy jsou hloh jednoplodý a hloh dvouplodý . Často rostou jako malé stromy (vysoké několik metrů), a proto jsou vhodné do malých zahrad. Na jaře kvetou bíle nebo růžově. Malé kulaté plody dozrávají koncem léta nebo na podzim. Málokdy se jedí syrové, ale hodí se ke konzervování.

Málokdo ví, že buk lesní (Fagus sylvatica) plodí jedlé plody. Ořechy (bukvice) se mohou jíst syrové, ale ve skutečnosti jsou nejchutnější, když se upraží. Jsou také považovány za náhražku kávy. Mladé vícedenní bukové listy se přidávají do salátů.

Olivovník (Elaeagnus umbellata) je rozložitý trnitý keř se stříbřitě bílými nebo nažloutlými výhonky a světle zelenými listy. Dosahuje výšky dvou až tří metrů. Plody jsou načervenalé a dozrávají od září. Používají se na konzervování . Chuť je sladkokyselá, připomínající červený rybíz. Olivník má jen malé nároky. Lze jej vysazovat i na neúrodných půdách a na svazích (zabraňují sesuvům půdy).

Zahradu může zdobit také čarovník, broskvoň a černá jeřabina! Odrůdy jsou krásnější než jiné
Stává se, že typický druh ovocného stromu nebo keře má průměrné okrasné vlastnosti, ale v jeho rámci lze najít atraktivní odrůdy. Příkladem je obyčejná líska „varšavská červená“ (Corylus avellana). Měla by být vysazována v řadách nebo jako volný živý plot. Dorůstá výšky až pět metrů. Vytváří purpurově vínově hnědé listy a načervenalé ořechy.

Podobnou barvu má i broskvoň červenolistá ( Prunus persica ). Listy jsou tmavší, než napovídá polský název. Plody této odrůdy (mandžuská) mají tmavě červenou až vínově fialovou barvu. Strom dosahuje výšky čtyř až pěti metrů.

Černoplodý jeřáb není považován za zvlášť dekorativní, výjimkou je černoplodý jeřáb červený ‚Brillant‘ . Keř dorůstá výšky 1,8 metru. Jak název napovídá, plodí červené plody . V syrovém stavu mají trpkou chuť, ale hodí se mimo jiné na výrobu šťáv a vína. V tomto ohledu se jen málo liší od typické aronie.

Jedlé rostliny zdobí vřes

Hlavní ozdobou vřesu je obvykle vřes a šípek, doplněné dalšími okrasnými druhy. Je však vhodné vysazovat také rostliny, které plodí jedlé plody. Příkladem je brusinka velká (Vaccinium macrocarpon). Je to nízký keř, dorůstající obvykle do výšky 20 cm. Plody jsou kulaté nebo podlouhlé a mají červenou barvu. Za syrova mají trpkou a kyselou chuť, ale vařené chutnají příjemně. Podobně se využívají i brusinky (Vaccinium vitis-idaea), které rovněž dávají přednost kyselým půdám. Keř je malý, dosahuje výšky až 25 cm.

Existuje mnoho dalších druhů a odrůd, které se konzumují syrové nebo konzervované a zároveň se používají jako zahradní ozdoby. Jsou užitečné zejména v malých zahradách, jejichž úprava je často považována za umění kompromisu.

 

Leave a Response