životní styl

Je zdravější sladit medem nebo cukrem? Budete docela překvapeni

1.2kviews

Med je jednou z nejčastěji zmiňovaných alternativ bílého cukru. Je však skutečně zdravější a lepší? Populární odborník na výživu uvádí dva klíčové body. Pokud rádi sladíte medem, měli byste o tom vědět.

Obsahuje antioxidanty, minerální soli, stopové prvky a vitaminy. Z jeho výtažků se vyrábí mnoho léčivých a imunitu posilujících látek. Kromě toho je Med jednoduše velmi chutný a sladký, takže není divu, že se zdá být skvělou náhradou klasického cukru, který poskytuje pouze prázdné kalorie.

Sladit medem je velmi populární, ale je to opravdu lepší? Na tuto otázku se rozhodl odpovědět odborník na výživu Michał Wrzosek. Odborník vyvrací mýty a mylné představy o medu.

„Med je převážně glukóza a fruktóza s malou výživovou hodnotou při tak vysoké energetické hodnotě, jakou má“ – upozorňuje v úvodu.

Tento příklad je ještě důraznější, když uvážíme, že 100 g medu má 320 kcal. Navíc med ztrácí svou hodnotu při vysokých teplotách například v čaji,“ dodává. Michał Wrzosek a vysvětluje, že navzdory zdání není tak zdravý, jak se dlouho věřilo.

Je lepší vybírat sladidla, která mají nízký obsah kalorií a poskytují výživovou hodnotu, například z více druhů ovoce.„- navrhuje.

Podobný názor na toto téma má i odborník na výživu. Hanna Stolińska. „Člověk by musel sníst hodně medu, aby měl skutečný účinek,“ upozorňuje, „a navíc je to cukr, takže bych ho nedoporučovala jako jeden z produktů prospěšných našemu zdraví.“

A přestože med má na 100 g méně kcal než cukr, sladíme-li jím, můžeme místo hubnutí přibrat. Jak je to možné? Inu, tato sladká pochoutka od včel je také více než dvakrát těžší než bílé krystaly. Výsledkem je, že když si čaj osladíme lžičkou medu, přidáme si dvakrát více kalorií, než kdybychom použili běžný cukr.

To samozřejmě neznamená, že se musíte vzdát medu, pokud ho máte rádi. Měli byste si však uvědomit, že med má velmi vysoký obsah cukru a že při teplotách nad 45 stupňů Celsia ztrácí většinu svých zdravotních vlastností. Sladit si jím horký čaj nebo ho používat při pečení není pro vaše tělo dobré. A vzhledem k tomu, že se jedná o velmi drahý produkt, možná bude lepší sáhnout po něčem jiném.

Leave a Response