životní styl

Do České republiky dorazil další hmyz. Je to skutečný škůdce

309views

V posledních letech se v České republice objevilo mnoho nových druhů hmyzu. Patří mezi ně i roháč buvolí, který působí spoušť v zahradách a sadech. Jak ho poznat?

V posledních deseti letech byl v České republice zaznamenán výskyt druhů, které dříve obývaly území Ameriky, Afriky a Asie. Důvodem jsou klimatické změny, globalizace, vývoz a dovoz.

Jedním z prvních invazních druhů, které se dostaly do naší země, byla molice zimostrázová. Tento hmyz může rostliny vážně poškodit. Nedávno byl  zaznamenán americký trnovník buvolí. Je třeba se něčeho obávat?

Do České republiky dorazil nový škůdce. Je jím buvolí roh
Buvolí roháček americký je druh hmyzu z čeledi vstavačovitých. Tento hmyz pochází z Ameriky, ale do Evropy se dostal až ve 20. století. Nejprve žil v Maďarsku, ale rychle se rozšířil do zemí Středomořské pánve a také do Afriky a Asie.

V České republice se objevil teprve v roce 2007. O několik let později byl spatřen na většině území republiky. I přes odchyt jedinců tohoto druhu se roháč obecný postupně šíří po celém území.

Jak poznat buvolího roháče?

Roháč buvolí dosahuje délky 8-10 mm, přičemž samice je větší než samec. Vyznačuje se jedinečnými světle zelenými průsvitnými křídly neobvyklého tvaru. Díky nim snadno splývá s pozadím vegetace, takže je obtížné ho spatřit.
Připraven je na začátku léta. Samec vydává charakteristické zvuky, které lákají samičky. Po oplození samička vyhledává mladé stromky, poté je nařízne vejcovodem a naklade do nich vajíčka. Mláďata se líhnou až na jaře.
Ačkoli huseníček vypadá nenápadně, představuje vážnou hrozbu pro mnoho rostlin. Živí se šťávou mladých rostlin, včetně: vrb, jetelů, habrů, dubů, hrušek, jabloní, švestek, růží a vinné révy. Pokud jej na zahradě spatříte, musíte jednat co nejrychleji, protože hmyz může způsobit i úplnou smrt rostliny.

Jak se zbavit trnovníku akátového? V tomto případě budou fungovat pouze silné insekticidy, které by se měly používat podle doporučení výrobce.

 

Leave a Response