životní styl

Cukety: tajemství výsadby a péče pro bohatou úrodu! Sázíte cukety a pečujete o ně správně?

1.4kviews

Cukety jsou jednou z oblíbených kulturních plodin. Kdy tuto rostlinu vysadit a jak o ni pečovat? Máme pro vás několik tipů.

Kdy sázet cukety a jak o ně pečovat

Pěstování si mohou dovolit i začátečníci. Jedná se o velmi oblíbenou plodinu i díky bohaté úrodě, kterou může poskytnout pouze jedna rostlina.

Výsadba cuket
Vyberte si slunné místo. Mělo by být chráněno před větrem, aby se dobře opylovalo. Cukety mají rády vlhkou (ne mokrou) a dobře propustnou půdu. Chcete-li získat bohatou úrodu, můžete před výsadbou přidat na záhon překyselený hnůj nebo kompost.

Kdy vysazovat cukety
Semena vysévejte přímo na záhon, když pomine nebezpečí mrazů a teplota vzduchu a půdy není nižší než 15 °C. Nejlepší je to po třech mrazech.
Pokud chcete semena vysadit v interiéru, zasaďte je do předpěstovaných rašelinových květináčů 2-4 týdny před posledními jarními mrazíky. Sazenice cukety se však přesazují o něco obtížněji, proto je třeba s kořeny zacházet velmi opatrně.

Výsev semen do volné půdy

Semena se vysévají na rovnou půdu do hloubky dva a půl centimetru a na vzdálenost 5 až 10 centimetrů.
Cukety dobře porostou, i když záhon přikryjete. Vzdálenost mezi řádky by měla být alespoň 90 cm.
V případě potřeby použijte v prvních jarních týdnech k ochraně rostlin krycí plachtu na řádky. Zejména pokud žijete v chladnějších částech .

Po výsadbě dobře zalévejte.
Na povrch můžete přidat mulč, který pomůže dýni udržet vláhu.

Péče během vegetace
Cukety potřebují dostatek vláhy, proto je třeba je pravidelně zalévat. Nezalévejte listy, abyste se vyhnuli chorobám a plísním. Odstraňte také plevel, který rostlině odebírá živiny.

Kdy sklízet cukety
Cukety se sklízejí, dokud jsou měkké a mírně nezralé (15 až 20 cm dlouhé), protože mladé plody mají lepší chuť. Mnoho lidí se sklizní čeká příliš dlouho. Pokud jste někdy jedli dýni s nepříjemnou chutí, bylo to pravděpodobně proto, že byla přezrálá.

Většina odrůd dozrává v průměru 60 dní a ke sklizni je připravena týden po odkvětu.

Leave a Response