životní styl

Slováci tuto vodu pijí velmi často. V létě se však stává jedem.

690views

Dostatečná hydratace je pro správné fungování organismu nezbytná. Jsou však situace, kdy pití vody může způsobit více škody než užitku. Odbornice na biotechnologie to říká jasně a stojí za to jí v tomto ohledu naslouchat.

Bez vody není života. Tuto pravdu by měl znát každý a stojí za to ji zopakovat – i potomkům – bez ohledu na to, jak banálně může znít. Nedávná vlna veder mnohým z nás „připomněla“, jak je důležité mít u sebe vždy a všude láhev s vodou. Nelze však popřít, že vysoké teploty nás přiměly vrátit se i k jinému, neméně důležitému tématu: k okamžikům, kdy se voda může vážně ublížit.

Voda, která se stává jedem

Pokud nejsme správně hydratováni, můžeme si způsobit vážné a velmi rychlé zdravotní problémy. Voda hydratuje tkáně a buňky, reguluje metabolické procesy, zavodňuje všechny orgány v těle, zajišťuje efektivní práci svalů a kloubů a ředí krev. Z tohoto důvodu by nás měla láhev s vodou doprovázet všude. Za určitých podmínek bychom s ní však měli zacházet velmi opatrně, jak uvádí na svých sociálních sítích Dr. Karolina Kowalczyk, Ing. v oboru technologie potravin a výživy lidí, komoditní vědkyně a biotechnologka.

V jaké situaci získává voda toxické vlastnosti? Když je plastová láhev, ve které se nachází, vystavena vysokým teplotám. Jak vysvětlil odborník, v takových chvílích dochází k velmi rychlému migrace mikroplastů, které pak pronikají stěnami střeva a ukládají se v tkáních a orgánech. Výzkum takového vzorce je jasný: problémy s endokrinním a imunitním systémem, stejně jako zvýšená pravděpodobnost cukrovky, obezity, infarktu a rakoviny.

Jak pít vodu v horkém počasí?

Takové informace mohou mnohé z nás nechat s nataženou rukou a nevědět, jak si pak vzít vodu s sebou do auta na dlouhou cestu nebo i na kratší cestu do práce či do školy. Podle doktora Kowalczyka stojí za to zvážit, zda si s sebou vzít vodu do menší láhvi, kterou můžete snadno držet v ruce a vyndávat z auta při každé zastávce. Odborník také doporučil nákup speciální láhev s filtremaby se mikroplasty nedostaly do těla.

Leave a Response