Jak poznáte, že je meloun sladký, má šťavnatou dužinu a hlavně je zralý? Ovoce nemusíte kupovat naslepo. Podívejte se na tyto tipy, které vám pomohou při hledání dokonalého melounu v obchodě.
Melouny jsou ideální volbou pro horké letní dny. Není divu, že Slováci stále častěji volí toto šťavnaté a osvěžující ovoce. Často však nastává problém s posouzením zralosti melounu před jeho nákupem. Jak tedy poznat šťavnatý a sladký meloun?
Jak poznáte, že je meloun sladký?
Melouny se prodávají téměř po celý rok, ale nejchutnější jsou ty, které dozrávají v sezóně, tj. od poloviny června do konce srpna. Před koupí je dobré si plody pečlivě prohlédnout. Především by měla být slupka melounu lesklá, bez jakéhokoli zabarvení, poškození nebo prohlubní.
Pokud chcete vědět, zda bude meloun sladký, věnujte pozornost jedné věci: zkontrolujte spodní stranu plodu, tj. místo, kde byl meloun spojen se stopkou. V této oblasti by měla být žlutokrémová skvrna. Čím je barva intenzivnější, tím je pravděpodobnější, že meloun dozrával déle na slunci, což má jistě vliv na jeho sladkost. Pokud je skvrna bílá nebo chybí, může se ukázat, že meloun je méně chutný.
Zde se dozvíte, jak poznat zralý meloun. Bude šťavnatý a chutný
Dalším ukazatelem zralosti melounu je „stopka“, což je zbytek stopky. Pokud je zelená, meloun byl pravděpodobně utržen příliš brzy. Suchá „stopka“ naopak naznačuje, že meloun mohl dozrát přirozeně, což má jistě pozitivní vliv na jeho chuť a sladkost.
V úvahu je třeba vzít také hmotnost melounu. Zralý meloun se skládá převážně z vody, a proto by měl být poměrně těžký. Pokud se vám meloun zdá podezřele lehký, je lepší ho odložit. Jedním z nejspolehlivějších testů zralosti melounu je poklepání na jeho slupku. Zralý plod vydává charakteristický hluboký, dunivý zvuk. Pokud po poklepání není slyšet žádný zvuk, meloun pravděpodobně ještě není zralý.