Cibule vydrží až do jara: jaká tajemství uchovávání této zeleniny skrývají zkušení pěstitelé na dače?
Pravděpodobně víte, že před odesláním sklizené cibule do skladu je třeba ji rozdělit na frakce a vybrat pouze užitečné kořenové plodiny.
Kromě absence poškození musí žárovky splňovat další kritérium: krk musí být suchý a uzavřený.
Nyní několik slov o místnosti, kde bude cibule skladována: měla by být suchá a nádoby, které plánujete naplnit cibulkami, by měly být prodyšné.
Pokud nemáte k dispozici skříň, poohlédněte se po volném prostoru pod stropem nebo po jednotlivých zásuvkách.
Případně si zkuste uplést cop z vlasů do mašle, jak to dělaly naše babičky, a zavěste ho v kuchyni.
Pomohou také osvědčené metody, které se již dlouho používají k prodloužení trvanlivosti.
Například cibuli můžete posypat slupkami nebo křídou: na 10 kg zeleniny budete potřebovat asi 200 g křídy.
Tato látka je užitečná v podmínkách vysoké vlhkosti, protože zabraňuje klíčení vlhkosti nebo hnití cibule.