životní styl

Jako dietoložka se s vámi podělím o své oblíbené večeře tohoto týdne.

322views

Vzhledem k rušnému životnímu stylu a pohodlným, cenově dostupným a chutným potravinám není divu, že se nyní preferují hotové a zpracované potraviny. Všichni se však můžeme naučit jednu věc: potraviny bohaté na živiny nemusí být složité. Abych vás inspirovala, prozradím vám svůj oblíbený recept, který si připravuji převážně k večeři.

Nemusíte se vzdávat svých oblíbených jídel, ale můžete se na ně zkusit spolehnout. Doporučuji například inspirovat se klasickými špagetami a připravit si cuketové špagety (zvané také zoodles) s rajčatovou omáčkou, mletou sójou nebo krůtím masem a quinoou.

Tento pokrm se připravuje ve třech jednoduchých krocích.

Cukety nakrájejte na kráječi zeleniny (spiralizéru) nebo je kupte již nakrájené. Lze je jíst syrové nebo tepelně upravené.
Smíchejte rajčatovou omáčku, vařené krůtí nebo sójové mleté maso a vařenou quinou a vytvořte omáčku.
Cuketové tagliatelle podávejte s omáčkou.

Proč miluji špagety s cuketami

Mají vysoký obsah bílkovin.
Je pravda, že nedostatek bílkovin je v dnešní době vzácný, ale to neznamená, že byste je měli ignorovat. Dostatek bílkovin v době jídla pomáhá cítit se po jídle sytí a déle.

Tradiční špagety obsahují méně bílkovin. V tomto receptu tomu tak naštěstí není. Zdrojem bílkovin v tomto pokrmu je také mleté krůtí maso, sójové boby a quinoa.

Jedná se o dobrý zdroj zeleniny.

Všichni víme, že zelenina má mnoho výhod, ale obvykle se na ni zapomíná, pokud jde o večeři. Přibližně 10 % dospělých nejí dostatek této skupiny potravin.

Možná to není nejoblíbenější skupina potravin, ale je to jedna z nejvýživnějších. Zelenina je bohatá na základní živiny, jako je vláknina. Strava bohatá na zeleninu může také chránit před nemocemi, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Cuketové nudle nebo jiné zeleninové nudle jsou tedy rychlým a chutným způsobem, jak jíst více zeleniny. Podle Americké kardiologické asociace je důležité sníst čtyři až pět porcí zeleniny denně. Tato večeře vám pomůže dosáhnout více než poloviny vašeho cíle.

Mají nízký obsah nasycených tuků.

Červené maso, například hovězí, sice může být součástí zdravé stravy, ale je lepší ho jíst s mírou, protože může zvyšovat riziko některých druhů rakoviny a srdečních onemocnění.

Tento recept je pro vaše srdce o něco zdravější, protože mleté maso v tradiční omáčce je nahrazeno mletým krůtím masem nebo ještě lépe mletou sójou.

Jsou bohaté na vlákninu.

Přestože je vláknina důležitá pro zdravé trávení, většina lidí jí ve stravě nemá dostatek. Množství vlákniny, které potřebujete, závisí na vašem věku a pohlaví. Zaměřte se na 25-30 gramů denně.

Vařená quinoa je vynikajícím zdrojem vlákniny: 5 gramů na uvařený šálek. Vlákninu obsahují také cuketové nudle, asi 2 gramy na šálek.

Líbí se mi také, že tento pokrm má zeleninu pěkně uspořádanou uprostřed talíře, ale lze si ho také snadno přizpůsobit. Pokud máte rádi obyčejné těstoviny, můžete je použít místo cukety – jen zvýšíte množství zeleniny jiným způsobem. Případně můžete obyčejné těstoviny nahradit těstovinami celozrnnými, které jsou obvykle bohaté na vlákninu a další živiny.

Sklenici rajčatové omáčky už pravděpodobně máte, takže si kupte cukety, mletou sóju nebo krůtí maso a mletou quinou a připravte si tuto zdravou a vydatnou večeři.

Leave a Response