životní styl

Vyčistěte plech na pečení: Z lednice vyteče zázračná tekutina.

2kviews

 

„Páni, ten tvůj plech je tak čistý a krásně se leskne.“ To je věta, kterou asi ještě nikdo neslyšel. Koneckonců plech na pečení patří k těm kuchyňským potřebám, které svým hostům málokdy strčíte pod nos.

Přesto je důležité, aby byl plech na pečení čistý. Alespoň pokud nechcete, aby vaše mražené hranolky chutnaly jako čokoládové sušenky a naopak. Pečicí plech má smysl pravidelně čistit také z hygienických důvodů.

Protože i když plech vždy čistíme. čerstvým pečicím papírem nebo silikonovou podložkou, abychom si ušetřili čištění po každém použití, protože tuk, omáčka a další zbytky jídla se na ně často stejně dostanou.

A přestože to vlastně víme lépe, zaschlé skvrny od sýra a jiné inkrustace neodstraňujeme přímo, ale nanejvýš rychle setřeme hrubé stopy oleje, než plech znovu použijeme.

Skvrny se pak v žáru trouby neústupně připalují a čištění plechu ještě více ztěžují.

Čištění plechů na pečení pomocí domácích prostředků

I silně znečištěný plech na pečení však můžete znovu vyčistit. Stejně jako u každého kuchyňského příslušenství, které přichází do styku s potravinami, je lepší použít k čištění plechu na pečení přírodní prostředky pro domácnost.

Důvod: Kupované čisticí prostředky často obsahují toxické chemikálie. A nikdo si jimi opravdu nechce omylem ochutit jídlo. Při čištění plechu na pečení byste se proto měli vyhnout i často inzerovaným alternativám, jako je prací prášek.

Dobrou zprávou je, že domácí čisticí prostředky jsou levnější než hotové čisticí prostředky na trouby nebo jiné výrobky ze supermarketů a většinou fungují stejně dobře. Některé domácí prostředky fungují poměrně rychle, u jiných musíte být trpěliví a v případě potřeby nechat přípravek působit přes noc.

Tip: Přestože je většina pečicích plechů velmi robustní, lze je v závislosti na materiálu a povrchové úpravě snadno poškrábat tvrdými ocelovými houbičkami. Používejte měkký hadřík a nepokoušejte se silou odstranit inkrustovaná místa špachtlí nebo ještě hůře nožem. V lepším případě se poraníte.

Prozradíme vám, které domácí prostředky můžete použít k odstranění připálených skvrn a vyčištění plechu na pečení (ekologicky) šetrným způsobem.

Čištění plechu na pečení pomocí jedlé sody

Hydrogenuhličitan sodný, zkráceně soda bikarbona, je skvělý proti nepříjemným inkrustacím na plechu. Bílý prášek je v domácnosti skutečným univerzálním pomocníkem. Koupíte ho v supermarketech, drogeriích nebo zde na Amazon.*.

Zde je návod, jak funguje: Chcete-li vyčistit znečištěný plech na pečení, rozsypte na plech 50 g prášku z jedlé sody a naplňte jeho dno vodou. Vložte plech do trouby a zahřejte jej na 100 stupňů horní/dolní teploty. Pečte 15-20 minut, dokud se voda neodpaří.

Nechte plech krátce vychladnout a poté směs jedlé sody setřete běžným mycím prostředkem, vodou a houbičkou. Tím by se měly odstranit i nečistoty.

Tip: Stejnou metodu můžete použít i k odstranění odolných skvrn z kovových pekáčů, hrnců a pánví.

Čištění plechů na pečení pomocí jedlé sody a octa

Prášek do pečiva obsahuje malé množství jedlé sody, a proto je vhodný i jako odstraňovač skvrn. Pro zvýšení účinku je nejlepší přidat kapku běžně dostupného octa.

Takto to funguje: V závislosti na velikosti plechu smíchejte tři nebo čtyři sáčky prášku do pečiva se dvěma lžícemi octa a trochou horké vody a vytvořte pastu.

Směs naneste na zaschlé skvrny a nechte působit přes noc. Druhý den by skvrny měly jít dolů, pokud plech opláchnete pod horkou vodou. Pokud je to nutné, přejděte je trochu důrazněji kartáčem na mytí nádobí.

Čištění plechu na pečení pomocí sody

Prací soda obsahuje také uhličitan sodný, proto je vhodná i k čištění plechu na pečení. Výhodou této metody oproti prášku do pečiva je, že soda se velmi dobře spojuje s vodou, a proto má ještě silnější čisticí účinek. A to vše bez zahřívání nebo pečení.

Takto to funguje: Smíchejte dvě až tři lžíce sody s horkou vodou a naneste na znečištěná místa. U odolných skvrn nechte směs působit přes noc. Poté vyčistěte čerstvou vodou.

Prací sodu si můžete snadno objednat na Amazonu zde.

Mimochodem: Soda je vhodná nejen k čištění plechů na pečení, ale dokáže také změkčit tvrdou vodu, takže například ručníky budou nadýchané i bez sušičky.

Čištění plechů na pečení solí

Sůl máme doma všichni, a proto se ve skříni nachází účinný prostředek proti připečeným potravinám. Připravte se však na to, že k vyčištění plechu na pečení solnou metodou budete potřebovat více svalové síly. Sůl je totiž vhodná spíše na lehké až středně těžké skvrny.

Zde je uveden postup: Na plech rozprostřete polovinu balíčku soli tak, aby byl základ zcela pokryt. Nyní jednoduše vložte plech do trouby a zahřejte ji na 50 stupňů horní/spodní teploty. Nejpozději po hodině, nebo když sůl zhnědne, plech vyjměte.

Počkejte, až trochu vychladne, a pak sůl a nečistoty z plechu setřete. S konečnou úpravou vám pomůže kartáč na mytí nádobí a horká voda.

Čištění plechu na pečení octem a citronem

Univerzální ocet je horkým kandidátem, pokud jde o čištění plechů na pečení. Protože štiplavý zápach octa mnoha lidem vadí, můžete přidat trochu citronové šťávy pro svěží vůni. Kyselina citronová je také sama o sobě účinným čisticím prostředkem.

Takto to funguje: Dno zásobníku zcela zakryjte domácím octem. Přilijte trochu horké vody a šťávu z jednoho nebo dvou citronů. Vložte plech na 15 minut do trouby při teplotě 200 stupňů nahoru/dolů.

Jakmile se většina směsi citronu a octa odpaří, lze z vychladlého plechu snadno odstranit i odolné skvrny.

Rozpusťte inkrustace na pečicím plechu pomocí koly

Cola se také často používá jako trik k rozpouštění nečistot na plechu – díky kyselině fosforečné.

Zde je návod, jak to funguje: Do plechu na pečení nalijte čerstvou nebo prošlou kolu, dokud není základna pokryta. Pak ji na mírném ohni přiveďte k varu nebo krátce zapečte či ohřejte v troubě. Poté důkladně propláchněte čerstvou vodou.

Pečicí plech vyčistěte speciálním čisticím prostředkem

Většinu skvrn byste měli být schopni bez problémů odstranit pomocí některého z uvedených domácích prostředků. Pokud však nepomůže nic jiného, můžete použít i speciální čisticí prostředek.

Na Amazonu je obzvláště dobře hodnocen čistič na trouby Maxxi Clean.* Nadšení zákazníci uvádějí, že s tímto čističem lze odstranit i ty nejodolnější skvrny a že plech i trouba vypadají po vyčištění opět jako nové. A to bez nepříjemných pachů, drhnutí nebo zahřívání.

Takto to funguje: Pro čištění jednoduše naneste gelovou pastu na postižená místa pomocí štětce. Poté plech zakryjte potravinovou fólií. Nechte působit několik minut až 3 hodiny v závislosti na stupni znečištění. Odstraňte fólii a opláchněte povrch velkým množstvím vody.

Důležité: Při čištění byste měli být velmi opatrní a vždy používat rukavice, protože čisticí prostředek může způsobit silné podráždění pokožky. Přípravek se nesmí dostat ani do očí.

Leave a Response