životní styl

Pokud si to dáváte do kávy, pijete ji zbytečně. Hodně Slováků to dělá

14.1kviews

Káva nám pomáhá probudit se a začít den s dobrou energií. Proto tento nápoj volíme nejčastěji po ránu. Existuje však jedna složka, která její vlastnosti zcela popírá. Rozhodně ji nepoužívejte. Možná se jí můžete vzdát?

Černá, silná a sladká? Pokud je to váš ideál kávy, bez toho posledního přídavného jména by to bylo pro vaše zdraví mnohem lepší. Vyplatí se znát důsledky používání cukru v kávě.

Ranní rituál

Kávu pijeme pro chuť, ale také pro povzbuzení. Funguje tak proto, že obsahuje kofein, který stimuluje nervový systém. To zvyšuje koncentraci a snižuje pocit únavy a ospalosti po ránu. A stěžovali jste si někdy, že káva tento účinek nemá? A bylo to dokonce naopak a po tomto nápoji byste prostě potřebovali nap….. Přesně to může být důsledkem používání cukru.

Žádné bílé krystalky

Cukr mění kalorickou hodnotu kávy, ale nejen to. Tato přísada také zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Její náhlé zvýšení způsobí, že slinivka břišní začne usilovně pracovat a uvolňovat velké dávky inzulínu. Pod jeho vlivem koncentrace cukru v těle rychle klesá. Právě tento proces způsobuje pocit ospalosti a únavy po oslazeném malém černém nápoji. Závažnost těchto účinků se může lišit, protože čím více cukru káva obsahuje, tím jsou silnější.

Proč ospalost

Všimli jste si, že káva vás neuspává, ale má opačný účinek? Nemyslete si, že na vás kofein nepůsobí a musíte si uvařit další šálek. Zkuste pít kávu bez cukru. Pokud nemáte rádi charakteristickou hořkost, můžete ji zmírnit použitím xylitolu nebo erytrolu. Náhradou cukru může být také med, který nezpůsobuje náhlý pokles hladiny cukru v krvi. Problémem však je, že poměrně výrazně mění chuť kávy. Nejlepší řešení? Jako vždy je jednoduché. Černá káva bez přídatných látek.

Leave a Response