životní styl

Zničte roztoče na zahradě pomocí těchto 5 osvědčených metod.

539views

Přítomnost roztočů na vaší zahradě může být neustálou nepříjemností a zdravotním rizikem. Proto je velmi důležité přijmout správné metody, které zamezí zamoření.

Odborníci doporučují 5 účinných strategií, jak roztoče eliminovat a udržet vaše zelené plochy v bezpečí.

Přečtěte si, jak ochránit zahradu i sebe před těmito otravnými škůdci.

Používejte repelent proti klíšťatům

Dobrým výchozím bodem, jak se zbavit klíšťat na zahradě, je použití repelent na klíšťata.

Velmi účinné jsou repelenty na bázi DETA 20-30 % nebo pikaridinu 20 %.

Pokud však dáváte přednost přirozenější variantě, můžete použít esenciální oleje, např.Cedr, citronella, máta peprná a citronový eukalyptus,může také odpuzovat klíšťata.

Nezapomeňte, že přírodní repelenty je třeba používat častěji.

Použití chemických pesticidů
Pokud je napadení klíšťaty značné, možná budete muset sáhnout k použití chemické pesticidy.Zvláště účinný může být sprej na bázi permethrinu.

Vždy se řiďte pokyny výrobce a při aplikaci používejte ochranný oděv, jako jsou rukavice, maska a oděv s dlouhými rukávy, abyste se chránili.

Seznamte se s užitečnými háďátky

Prospěšné hlístice jsou drobní mikroskopičtí červi, kteří se živí larvami roztočů a brání jim v dospívání a šíření.

Tyto hlístice jsou bezpečné pro lidi, domácí zvířata i opylovače. Koncentráty užitečných hlístic lze zakoupit online a aplikovat je na postižená místa na zahradě.

Vytváří nepřátelskou bariéru

Roztočům se daří ve vlhkém a zastíněném prostředí. Chcete-li snížit jejich výskyt, můžete vytvořit  nepřátelskou bariéru kolem zahrady pomocí materiálů, jako jsou kameny, štěrk nebo dřevěné štěpky.

Takové suché, slunci otevřené bariéry ztíží roztočům pronikání. Zvažte také instalaci plotu, abyste zabránili vstupu zvířat, například srnčí zvěře, která může klíšťata přenášet.

Často sekejte trávník

Abyste zabránili napadení roztoči, je důležité udržovat trávník v dobrém stavu. Pravidelným sekáním trávy minimalizujete počet skrytých míst, kde se mohou roztoči množit.

Tato metoda v kombinaci s pečlivou péčí o krajinu výrazně snižuje riziko napadení.

Jak zabráníte šíření klíšťat?

Klíšťata se přenášejí přisátím na hostitele, jako jsou volně žijící savci (veverky, mývalové, lišky a hlodavci).

Používejte ploty a přírodní překážky, abyste je udrželi mimo zahradu.

Ponechávejte plochy s nízkou trávou nebo nepřátelské bariéry se zeminou nebo dřevěnými štěpkami, abyste zabránili klíšťatům v přesunu z vysoké trávy do oblastí zahrady, které často používáte.

Při práci na hubení klíšťat je důležité nosit vhodný oděv, jako jsou dlouhé kalhoty, silné ponožky, rukavice a košile s dlouhými rukávy.

Pokud máte podezření na klíšťata na zahradě, držte děti a domácí zvířata dál od sebe, zkontrolujte, zda pod srstí domácích zvířat nejsou přisátá klíšťata, a kousnutá odneste k lékaři nebo veterináři k bezpečnému odstranění.

Leave a Response