životní styl

Klíšťata se k vám ani nepřiblíží: levný přípravek chrání lépe než sprej v obchodě.

19.6kviews
freepik.com

Mluvíme o esenciálních olejích. Právě ony jsou účinným prostředkem proti roztočům. Důvodem je vůně, která členovce odpuzuje.

Studie prokázaly, že oleje z eukalyptu, hřebíčku, pelargonie, levandule, máty peprné a tea tree jsou vysoce účinné při odpuzování roztočů. Tyto oleje lze zakoupit v lékárně nebo obchodě za přibližně 45 rublů.

Odborníci navrhují způsoby, jak účinek těchto olejů zvýšit. Pro prodloužení účinku olejů se doporučuje přidat je do speciálního základu. Jako základ lze použít alkohol, ocet nebo glycerin, které pomáhají éterickým olejům déle si uchovat své vlastnosti a působit proti roztočům. Je však třeba mít na paměti, že je bezpečné používat tyto přípravky na lidskou pokožku, ale neměly by se používat na kůži nebo srst domácích zvířat.

Některé esenciální oleje, jako je tea tree olej, anýz nebo oregano, mohou být pro domácí zvířata škodlivé. Místo esenciálních olejů je lepší používat vanilin. Jedním z osvědčených lidových prostředků je roztok na bázi vodky a vanilinu. Pro přípravu takového repelentu smíchejte 2 gramy vanilinu s polovinou sklenice vodky.

Vzniklou směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem a nechte 5-7 dní působit. Roztok aplikujte před každým pobytem venku a postříkejte jím srst zvířete.

Leave a Response