Okurky jsou oblíbenou zeleninou, která se často pěstuje na domácích zahrádkách. Každý zahrádkář si přeje, aby byly šťavnaté, bez hořkosti. Co ale dělat, když i přes veškerou snahu chutnají hořce? Hledejte chyby v péči. Pokud je odstraníte, zachráníte svou úrodu.
Hořkost okurek není jedovatá, stimuluje trávicí procesy a dokonce chrání játra. Musíme si však přiznat, že hořká zelenina nepotěší svou chutí, chceme se jí vyhnout pěstováním vlastní. Přečtěte si o chybách v péči, které způsobují hořkost okurek, a ještě se vám podaří zachránit úrodu.
Okurky jsou pak hořké – příčiny hořkosti
Okurky mají chemické sloučeniny zvané cucurbitaciny. Chrání je před škůdci a nacházejí se v kořenech, stoncích a listech, i když za příznivých podmínek mohou pronikat i do plodů. Jaké jsou tedy příčiny hořkosti?
- Nedostatečná zálivka
Okurky vyžadují trvale vlhký substrát, který nesmí být bahnitý. Proto by měl být zalévat často, ale v malých dávkách. Na druhou stranu nedostatek vody vede k vodnímu stresu, který zvyšuje produkci cucurbitacinů.
- Příliš vysoká nebo příliš nízká teplota
Okurky zhořknou, pokud teplota překročí 30 stupňů Celsia nebo klesne pod 15 stupňů Celsia. Optimální podmínky pro jejich růst jsou mezi 20 a 25 stupni Celsia.
- Nesprávné hnojení
Když okurky začnou kvést, měli byste přestat používat dusíkatá hnojiva, která způsobují hořkou chuť zeleniny. Hořkost může být způsobena také nedostatkem draslíku, který je zodpovědný nejen za hospodaření s vodou a příjem živin, ale také za proces tvorby plodů.
- Nepravidelnost sklizně
Okurky zvyšují produkci cucurbitacinu, pokud jsou ponechány na keři delší dobu. Pak jsou slabší a náchylnější k napadení škůdci nebo rozvoji chorob.
Co lze udělat, aby okurky nezhořkly?
Okurky nezhořknou, pokud je začnete zalévat malým množstvím vody, ale dvakrát denně – ráno a pozdě odpoledne. Dobrý nápad je také mulčovat jejich půdu, jako je sláma nebo posekaná tráva, aby se v půdě udržela vlhkost a chránila se před teplem. V horkých dnech je navíc přikryjte fólií.
Aby okurky nezhořkly, je třeba, aby byly. správně hnojit. Proto používat hnojiva se správným množstvím dusíku, fosforu a draslíku v různých fázích vývoje rostlin. Pro udržení správné hladiny živin může být užitečný zahradnický měřič, který se používá k testování půdy.
Nezapomeňte okurky pravidelně sklízet, a to i denně. Sklízejte je z keře, než příliš vyrostou.
Související články:
S jednoduchým trikem okurky rychle porostou. Spočítejte si úrodu v kilogramech
Pět chyb při zalévání okurek, které snižují výnosy. Vyvarujte se jich a budete mít co chroupat