životní styl

1 čajová lžička na jakoukoli domácí květinu a bujné květy zaručeny! Nádherně kvete!

2.8kviews

 

V domě plném zeleně se žije mnohem příjemněji. Péče o pokojové rostliny však vyžaduje velké nasazení. Nestačí jen zalévat a tím váš zájem o hrnkové rostliny končí.

Musíte znát potřeby a nároky konkrétního druhu. Vědět, kdy vstupují do klidového stavu. Jak často vyžadují přesazování. Jaké živiny v půdě potřebují pro růst a kvetení a jak rychle je spotřebovávají.

Pokud se omezíme pouze na jejich zalévání, rychle se u nich projeví zástava růstu, zhoršení stavu listů, náchylnost ke škůdcům a chorobám a nedostatek kvetení.

Rostliny v květináčích, na rozdíl od zahradních rostlin, nemají schopnost vytvářet kořeny při hledání přísad. Jsou odsouzeny k tomu, co mají v nádobě, v níž rostou a jejíž obsah se po čase vyčerpá.

Proto je velmi důležité pravidelné přesazování a hnojení. Je důležité si uvědomit, že pokud rostlina vypadá zdravě, ale pouze nekvete, projevuje se nedostatek draslíku.

Úloha draslíku ve vývoji rostlin

Draslík podporuje funkce rostlin, jako je otevírání a zavírání průduchů, fotosyntetické procesy, transport vody a živin. Nejenže posiluje rostliny, ale také zvyšuje jejich odolnost vůči stresu, suchu, chorobám a škůdcům.

Během kvetení je draslík obzvláště důležitý, protože pomáhá vytvářet bílkoviny a cukry, které jsou stimulátory tvorby květů a plodů.

Síran draselný jako hnojivo na podporu kvetení

Síran draselný je skvělé hnojivo s vysokým obsahem snadno stravitelného draslíku. Dobře se osvědčuje nejen na zahradě, ale také při podpoře pokojových rostlin.

Stačí rostlině jednou za měsíc dodat asi 1 čajovou lžičku síranu draselného rozpuštěnou v litru vody a rostlina rychle zareaguje bujným kvetením.

Je důležité si uvědomit, že v období vegetačního klidu rostliny ničím nehnojíme. V první fázi, kdy se rostlina probouzí, ji podpoříme vícesložkovými hnojivy s dusíkem jako hlavním prvkem ve složení. Po měsíci začneme střídavě dodávat síran draselný a těsně před a během období kvetení dodáváme pouze síran draselný a dusíkaté hnojení vynecháme.

Takto hnojené hrnkové rostliny budou dlouho a bohatě kvést.

Leave a Response