Jak pečovat o malinové keře? Tyto rostliny, které plodí chutné plody, jsou velmi oblíbené, mimo jiné díky snadnému pěstování. To však neznamená, že nevyžadují žádnou práci z naší strany. Důležité zde bude hnojení, i když je dobré pamatovat i na některá další ošetření.

Ovoce z vlastní zahrady je podle mnoha lidí nejlepší. Máme pak plnou kontrolu nad tím, co se při jejich ošetřování používá, takže zde můžeme zcela vyloučit škodlivé chemikálie. Navíc takové ekologické pěstování přinese úrodu, která je nejen chutná, ale také bohatá. Co tedy funguje konkrétně pro maliny?

Co můžete udělat pro to, aby maliny dobře snášely? Nezapomeňte na tyto postupy v každé fázi

Jak již bylo zmíněno, maliny nepotřebují velkou pozornost. Jednu péči byste však neměli zanedbávat, a tou je zalévání. Tyto rostliny potřebují poměrně hodně vody. Měly by se proto pravidelně zalévat, zejména v období mezi kvetením a začátkem zrání plodů. Také během horkého nebo suchého počasí. Zanedbání tohoto postupu se projeví malými a řídkými malinami. Velmi důležité je také prořezávání malin. Mělo by se provádět krátce po sklizni plodů. Výjimkou jsou rostliny, které plodí dvakrát ročně. V takovém případě by se s řezem mělo počkat až na druhou sklizeň.

Mnoho zahrádkářů při pěstování malin ignoruje mulčování. K tomuto účelu je nejlepší použít borovou kůru, agrotextilii nebo netkanou textilii. Dobře poslouží také kompostované piliny z jakéhokoli jehličnatého stromu a sláma. Použít můžete také suché borové jehličí, šišky nebo dřevní štěpku. Vrstva mulče omezí růst plevele a sníží odpařování vody z půdy. Pokud jde o výživu malin, vyplatí se použít vhodné domácí hnojivo.

Jaké je nejlepší hnojivo pro maliny? Domácí metody zaručují bohatou a ekologickou úrodu

Hnojení malin je důležité téměř v každé fázi pěstování. Před výsadbou se doporučuje obohatit půdu hnojivem. Na podzim je přihnojte živinami bohatými na fosfor a draslík. Ty zvýší odolnost keřů vůči zimě. Na jaře použijte dusíkatá hnojiva, nejlépe po jedné dávce v březnu, dubnu a květnu. V létě však již maliny dusík nepotřebují. Proto je vhodné používat přírodní hnojiva po celou vegetační dobu. To ovlivní bohatost sklizně. Zvláště účinné je hnojivo vyrobené z kvasnic a cukru. Je bohaté na vitaminy skupiny B, železo a další stopové prvky. Díky nim jsou keře zdravé a prospívají.

K výrobě tohoto hnojiva stačí rozdrtit 50 g čerstvých kvasnic a smíchat je ve velké nádobě s půl šálkem cukru. Po důkladném promíchání nechte ingredience hodinu odstát. Po této době je zalijte pěti litry vlažné vody, přikryjte gázou a opět odstavte. Tentokrát na týden. PPřed použitím směs zřeďte v poměru jeden šálek tekutého droždí na 10 litrů vody. Maliny zalévejte každých čtrnáct dní od začátku léta až do konce sklizně.

Související články: Maliník na jahodách: 1:

Čas na hnojení malin. Je čas dát je pod keře a budou si užívat plodů

Posbírejte zbytky a rozprostřete je pod maliny. Stačí tenká vrstva. Budete mít ovoce ve svazečcích