Milujete macešky a je vám smutno, když během letních veder vadnou? Existuje zajímavý druh, který se jim zdánlivě podobá a navíc bohatě kvete až do podzimu. Řeč je o půvabné torénii, která se vyskytuje v desítkách barevných odrůd. V našich klimatických podmínkách se nejlépe hodí jako letnička v květináči. Vysvětlíme vám, jak by se Torenia fournieri měla pěstovat.

Torenia fournieri

Naše zahrady zdobí od časného jara pestrobarevné macešky. Tyto květiny jsou však poměrně nepolapitelné a obvykle začínají kvést až s rostoucími teplotami. V létě, když už se nemůžete kochat pohledem na fialky, hledáte k nim zajímavou alternativu. Jedním z druhů, který si zaslouží vaši pozornost, je Torenia fournieri, často nazývaná jednoduše torenie. Je to jednoletá rostlina, která se klamně podobá fialkám a stejně jako ony přináší do zahrady spoustu radosti a barev.

Torenia fournieri je liánovitá rostlina z čeledi jasanovitých. Stejně jako mnoho dalších zástupců této čeledi se ve volné přírodě vyskytuje v tropických oblastech Malajsie, Filipín a Vietnamu.. I když u nás není tak oblíbená jako fialky, určitě stojí za to se o ní dozvědět více. Torénie není v našem podnebí vhodná pro celoroční pěstování v zemi, protože nepřežije slovenskou zimu. Je však výborná v květináčích, kam ji můžete vysadit jako sezónní rostlinu.

Krásná alternativa k maceškám

Květy Torenia fournieri jsou jejich nejkrásnější ozdobou. Malé zvonkovité nebo trubkovité kalichy mají různé barvy. – od bílé přes růžovou a fialovou až po odstíny modré. Charakteristickým znakem těchto květů je žluté hrdlo uprostřed, které kontrastuje s barvou okvětních lístků. Torénie mají velmi intenzivní barvy, díky nimž upoutají pozornost už z dálky. Kvetení tohoto druhu je bohaté a dlouhotrvající. Barevné květy se objevují v červnu a zůstávají na rostlině až do října nebo ještě déle, až do podzimních mrazíků.

Torenia fournieri není u nás tak oblíbená jako macešky, což je škoda. Tato jednoletá rostlina dorůstá výšky 20 až 30 cm., což z něj činí skvělou volbu pro balkonové truhlíky. Někteří lidé ji také vysazují na okraje záhonů jako sezónní ozdobu. K přednostem Torenia fournieri patří světle zelené kopinaté listy s vroubkovanými okraji, které se na rostlině vyskytují ve velkém množství, což jí dodává hustý habitus. Kromě toho tento druh kvete od jara do podzimu, a to i při pěstování v polostínu.

Torenia fournieri – pěstování

Torenia fournieri nabízí nepřetržitý festival kvetení od jara do pozdního podzimu, na rozdíl od fialek, které obvykle v létě odumírají. Abyste se mohli těšit z krásy tohoto druhu po celé vegetační období, je třeba o něj správně pečovat. Není nijak zvlášť náročná, i když stejně jako jiným rostlinám je třeba jí zajistit optimální podmínky pro pěstování. Jak pěstovat a pečovat o Torenia fournieri? Vysvětlíme vám to níže.

  • Výsev – Semena Torenia fournieri se vysévají do květináčů naplněných sterilním substrátem 8 až 10 týdnů před očekávanými jarními mrazy. V praxi bývá nejvhodnější termín první polovina března. Semena nezasypávejte zeminou. Pokud je půda vlhká a teplota se pohybuje kolem 21 °C, vyklíčí po 2-3 týdnech. Poté přesaďte semenáčky se dvěma páry pravých listů do větších květináčů. V této fázi můžete také provést zaštipování, abyste jim dodali bujnější habitus.
  • Výsadba – Řízky Torenia fournieri by se měly na zahradu vysazovat pouze v době, kdy jim nehrozí jarní mrazíky (v druhé polovině května nebo později). Teprve potom můžete vysadit květináče s toreniemi také na balkon nebo terasu. Při výsadbě dodržujte vzdálenost mezi rostlinami alespoň 15 cm. Pokud je pěstujete v květináčích, musí mít na dně drenážní otvor a drenážní vrstvu.
  • Půda – Torenia fournieri preferuje úrodnou, propustnou půdu s mírně kyselým nebo neutrálním pH.která rychle nevysychá. V případě těžkých a jílovitých nebo chudých substrátů je třeba přidat kompost.
  • Umístění – Tato rostlina bohatě kvete na stinných a polostinných místech. Může růst i na plném slunci, ale na takovém místě vyžaduje častější zálivku.

Torenia fournieri – péče

  • Zalévání – Substrát, ve kterém pěstujete Torenia fournieri, musí být stále mírně vlhký. Pro zajištění vhodných podmínek pro růst této rostliny je nezbytná systematická zálivka. Vyvarujte se však přemokření, které vede k hnilobě kořenů a chorobám. Při pěstování v květináčích je často nutná každodenní zálivka, zejména v horkém počasí.
  • Hnojení – Torénie kvete dlouho a bohatě, což ji vyčerpává, takže doporučuje se ji pravidelně hnojit. Tekutá hnojiva pro kvetoucí rostliny lze aplikovat každých několik týdnů od jara do podzimu. Pokud dáváte přednost, můžete torénii jednorázově po výsadbě do zahrady nebo cílového květináče přihnojit hnojivem s pomalým uvolňováním.
  • Odstraňování květů – Je dobré zbavit torénii suchých květů v průběhu celé sezóny. Na toto jednoduché ošetření rychle reaguje vyrašením nových poupat.
  • Odolnost proti chladu a přezimování – Tento druh není odolný vůči chladu a v našich klimatických podmínkách se pěstuje jako jednoletka.
  • Choroby a škůdci – Torenia fournieri je poměrně odolná vůči většině chorob a škůdců, ale příležitostně je napadána padlím a kořenovou hnilobou. Na rostlinách se mohou vyskytovat také mšice a moučnivka.

Použití torénie

Torenia fournieri je jedinečná, ale u nás dosud neznámá rostlina. Hodí se jako okrasná rostlina do mírně zastíněných záhonů. Stejně dobře vypadá i vysazená v květináči na balkoně nebo terase. Protože trnité rostliny dobře snášejí stín, lze je v květináčích kombinovat s jinými letničkami, které jej snášejí. V zahradě by se barevné torenie měly kombinovat s rostlinami s okrasnými listy, např. hostitelé nebo kapradiny..

Související články:

Vysaďte je místo muškátů. Jsou stejně krásné. Balkon plný květin a motýlů zaručeně.

Babičky před touto rostlinou varovaly. Nenechávejte ji v domě, protože přináší neštěstí.