Nekvete vám řešetlák i přes dobrou péči? Navzdory tomu, co si možná myslíte, se to stává poměrně často. Mnoho lidí dává svým rostlinám hnojiva, která místo aby je stimulovala k tvorbě nových květů, pouze jim v tom brání. Tuto chybu už nedělejte, stačí rakytník zalévat touto domácí výživou a rychle uvidíte změnu.

Lopatkovec roste v bažinatých oblastech Jižní a Střední Ameriky a také v některých oblastech Asie. Najdete ji v tropech, ale u nás ji lze úspěšně pěstovat jako hrnkovou rostlinu, která potěší krásou svých nádherných bílých květů.

Pokud vám řešetlák nekvete, pravděpodobně jste mu poskytli nevhodné podmínky nebo děláte oblíbenou chybu mu dáváte hnojiva s velkým obsahem dusíku.. Tato hnojiva nejsou vždy vhodná. Pokud chcete lopatkovec stimulovat ke kvetení, je lepší hnojit ho živinami na bázi oblíbeného koření z kuchyňské skříňky.

Proč lopatkovec nekvete? Základní chyby, na které je třeba si dát pozor

Nejčastějším důvodem, proč lopatkovec nekvete, jsou nevhodné pěstební podmínky pro tuto tropickou rostlinu. nevhodný substrát nebo umístění. Tyto květy rostou nejlépe v humusovité, úrodné a mírně vlhké půdě.. Doma by měly stát na světlém místě, ale ne na přímém slunci..

Na kvetení lopatkovce má vliv také zálivka, která by měla být vždy mírná. Příliš mnoho vody v květináči může vést k hnilobě a příliš málo vody může způsobit vadnutí rostliny. Dodávejte jim měkkou, teplou vodu v přiměřeném množství a dávejte pozor, abyste nezaplavili kořeny.

Tento způsob hnojení zabraňuje tvorbě květů.

Pokud jste neudělali žádnou z výše uvedených chyb a váš řešetlák nekvete? Pak je velmi pravděpodobné, že své rostlině děláte tzv. medvědí službu.

Tím dosáhnete pravidelné hnojení dusíkatými hnojivy pro rostliny se zelenými listy.. Tento prvek má pozitivní vliv na růst mladých výhonů a listů, které jsou svěží a zelené, ale může brzdit kvetení fialek.

Jak stimulovat kvetení fialek? Domácí zázvorový kondicionér obnoví její vitalitu

Mnohem lepším řešením je použití domácího zázvorového krmiva. Oblíbený zázvor obsahuje prvky jako např. fosfor, draslík a mangan., které mají pozitivní vliv na kvetení lopatkovce.

Pro přípravu tohoto hnojiva nejprve nakrájejte zázvor na malé kousky a po rozdrcení ho rozmixujte v mixéru s 1 litrem vody.. Vznikne hustá kaše, která se přecedí přes síto.

Tekutinu přelijte do prázdné láhve a rakytník zalévejte každých 10-14 dní.. Tím se rychle obnoví jeho vitalita. Zlepšíte kondici rostliny a rychle si všimnete nových květů na jejích stoncích.

Související články:

Můj řešetlák konečně kvete. Stačil mu kondicionér z oblíbeného odpadu.

Odstavte na 2 dny a lopatkovec zalijte. Místo zelených listů se objeví spousta květů