životní styl

Jak se zbavit mravenců v domě a na pozemku dacha: účinné metody, lidové prostředky, tipy

4.2kviews

Tyto prostředky jsou v každé domácnosti!

Výskyt mravenců na venkovském pozemku nebo v soukromém domě je poměrně oblíbeným problémem. Hlavním důvodem jejich výskytu je nedostatečná čistota a zbytky jídla. Mravenci aktivně vyhledávají zdroje potravy, takže místnost, kde je zeleninová zahrada, se pro ně často stává magnetem. No a pokud si hmyz našel místo, kde se může najíst, bude velmi obtížné ho odehnat.
Nicméně preventivní opatření a také lidové prostředky, o kterých si povíme níže, vám pomohou zbavit se mravenců jednou provždy.

Jak se zbavit mravenců

Pokud jsou mravenci na vašem dačickém pozemku již aktivní, musíte urychleně jednat, než se rozmnoží ve velkém množství.
Nejprve je nutné najít hnízdo, ve kterém mravenci žijí. Mají rádi teplo a vlhko, takže nejčastěji se jejich „domečky“ nacházejí v blízkosti umyvadel, koupelen, za lištami. Pro pokus můžete mravencům položit kousek potravy a počkat, až se přiběhnou najíst. Tímto způsobem je možné poměrně rychle vysledovat, odkud vylézají.

Po nalezení hnízda nežádoucího hmyzu můžete přijmout opatření k jeho otrávení. K tomu budete potřebovat poměrně dostupné lidové prostředky.

Kyselina boritá z mravenců

Kyselina boritá z mravenců v domě – účinný a levný prostředek, který je bezpečný pro lidi i domácí zvířata. Roztok na její bázi se připravuje s přidáním cukru jako návnady.
K přípravě jedu je třeba smíchat 10 g kyseliny borité, 2 lžíce cukru a 100 ml vody (cukr lze nahradit medem nebo marmeládou) a poté nalít do malých talířků a umístit je na místo, kde žijí mravenci. Pasti lze umístit jak v domě, tak na pozemku (pouze za suchého počasí, při absenci deště).
Jakmile se kyselina boritá dostane do žaludku hmyzu, způsobí ochrnutí nervového systému a smrt.

Česnek z mravenců

Vůně česneku odrazuje nejen lidi, ale i mravence. Umístěním plátků česneku v místnosti a na místě (předem je nakrájejte, aby se vůně uvolnila) můžete hmyz na dlouhou dobu odehnat. Pravidelně je obnovujte, aby se mravenci nevraceli.

Ocet na mravence

Ocet má na mravence stejný účinek jako čpavek. Jed připravíte smícháním stolního octa s vodou a nalitím směsi do rozprašovače. Nastříkejte ji do hnízd a podél cest, které mravenci prošlapali. Octovým roztokem můžete také vytřít police, aby se mravenci nedostali k zásobám potravin.

Nashatyrny alkoholu od mravenců

Dalším lidovým prostředkem proti mravencům je čpavkový líh. Jed připravíte smícháním s vodou (v poměru 1 polévková lžíce alkoholu na 1 litr vody) a ošetříte stanoviště hmyzu. Se čpavkovým alkoholem pracujte s maskou a ochrannými brýlemi, stejně jako odstraňte zvířata po dobu otravy. Kapalina má silné výpary.

Éterické oleje z mravenců

Mravenci nemají rádi štiplavé pachy, proto je použití éterických olejů skvělým způsobem, jak je odehnat. Funguje tea tree olej, citron, levandule, eukalyptus, anýz, hřebíček, jedle a další oleje z jehličnanů.
Oleje lze v boji proti nevítaným hostům použít dvěma způsoby: připravte si roztok vody a esenciálních olejů a ošetřete jimi mraveniště; nebo použijte aroma lampy (rozmístěte je po domě a zapalte).

Prevence výskytu mravenců

1.Udržujte svůj domov v čistotě:
Nenechávejte jídlo a drobky, pevně zavírejte sáčky s cereáliemi, cukrem a dalšími produkty uloženými ve skříních; včas vynášejte odpadky.
2. Pomocí tmelu nebo těsnicího materiálu utěsněte všechny škvíry v domě, abyste zabránili vniknutí mravenců z ulice.
3. Udržujte dům bez netěsností a vlhkých, teplých míst, která jsou pro mravence příjemná.
4.Pravidelně ošetřujte místnosti (podlahy, skříně, podlahové lišty) octovým roztokem.
5.Pokud hmyz objevíte, podnikněte okamžité kroky k jeho likvidaci.

 

Leave a Response