životní styl

Rýže vařená v plastovém sáčku způsobuje následující rizika pro váš organismus.

454views

Nevaříte náhodou rýži v sáčku? Možná vás bude zajímat, že to není příliš zdravá varianta. Vědecké studie konečně potvrdily to, co jste možná už dlouho tušili.

Kultura konzumace Rýže na Slovensku není tak silná jako v zemích Dálného východu, ale na evropské poměry jí jíme stále poměrně hodně. To je velmi dobře, protože tato bílá zrna jsou velkou podporou zdraví a správného fungování organismu. Je tu jen jeden malý problém. Výrobci rýže se najednou rozhodli prodávat ji v neobvyklé podobě: rozdělenou na dva kusy. plastových sáčků. Mnoho lidí nemělo tuto hru od začátku rádo.

Házení plastu s jídlem do vroucí vody se na první pohled zdá být nápadem z kategorie – mírně řečeno – zbytečných. Odrážejí naše obavy realitu? Bohužel ano. Vědecké studie to potvrzují. Jejich výsledky nám konečně potvrdily nevyhnutelné. Vaření rýže v plastových sáčcích je prostě nezdravé.

Rýže s přidaným plastem

Dokonce i rýže, která nebyla zabalena do sáčků, ale je špatné kvality, má složení, které lze jen stěží pochválit. Podle vědeckých studií taková jemná rýže často obsahuje mikročástice plastů: polyethylen, polypropylen a polyethylentereftalát. Uzavírání do plastových obalů je již skutečným zločinem.

Zejména při zahřívání plastových sáčků na potraviny, které jsou v nich uzavřeny, chemické látky migrují. Situace se pro tělo stává opravdu špatnou, když se do hrnce s takto vařící rýží dostane jakýkoli tuk. Stačí trocha oleje, aby se chemikálie v plastu snadno rozpustily, a k večeři si dáme rizoto s Bisfenoly.

Rýže do kapsy. Jaká jsou rizika?

Následky pravidelné konzumace rýže vařené v sáčku mohou být opravdu vážné. Podle vědců můžeme hovořit mimo jiné o negativních účincích na hormonální rovnováhu, onemocnění pohlavních orgánů a problémech s plodností.

Jak bychom tedy měli rýži vařit? Kromě toho, že se zbavíme sáčků, je třeba mít na paměti jednu věc. Nejlepší je vkládat částice do menšího množství vody, než jsme zvyklí. Tak nám žádné zdraví prospěšné látky „neuniknou“ a můžeme si vychutnat jejich blahodárné účinky na organismus. Na jeden šálek granulí potřebujeme jen asi 1,5 šálku vody. Samozřejmě musíme dávat pozor, abychom ji nepřipálili!

Leave a Response