Přestože si levandule získává na slovenských zahradách stále větší oblibu, často způsobuje problémy kvůli svým specifickým nárokům. Tato rostlina potřebuje zvláštní pozornost a správné podmínky. Nejčastějšími chybami jsou příliš častá zálivka a použití nevhodného substrátu. Vysvětlíme vám, proč levandule vadne, jaké jsou nejčastější příčiny jejích problémů a jak jim účinně předcházet.

Proč levandule vadne?

Levandule úzkolistá, která pochází ze středomořských oblastí, vyžaduje pro svůj správný růst specifické podmínky. Nejčastější příčinou vadnutí levandule je nedostatečná zálivka. Rostlina nesnáší nadbytek vody, zejména pokud je pěstována v květináčích, kde příliš časté zalévání vede k hnilobě kořenů a narušuje správný příjem živin z půdy. Levanduli v květináčích zalévejte jednou týdně takovým množstvím vody, aby byla půda vlhká, ale ne přemokřená, a mezi zaléváním ji nechte vyschnout. Levandule v zahradě by se měla zalévat jednou za dva týdny, v období delšího sucha se četnost zalévání zvyšuje.

Pro zdraví levandule je důležitá také půda. Dává přednost lehkým, propustným a zásaditým půdám s pH 6 až 8. Příliš těžká a nepropustná půda způsobuje stagnaci vody, což podporuje rozvoj houbových chorob. Levandule vysazená v kyselé půdě nebo v blízkosti kyselomilných rostlin obtížně přijímá živiny, což vede k oslabení a zvýšené náchylnosti k chorobám a škůdcům.

Příčinou vadnutí může být také nesprávný řez. Pokud vnitřní části rostliny nemají dostatek slunečního záření, levandule uvnitř vadne. Příliš časný řez na jaře (např. v první polovině března) vede k omrzlinám, zatímco příliš pozdní řez v létě (v druhé polovině září) ji oslabuje a brání jí v řádné regeneraci před zimou. Levanduli je nejvhodnější stříhat dvakrát ročně: v dubnu a v srpnu. Výhony se zkracují na třetinu délky, ale je důležité nezkracovat staré, zdřevnatělé části rostliny, protože z nich nemohou vyrůst nové výhony.

Co dělat, když vám levandule vadne?

Když levandule vadne, nejprve se ujistěte, že je půda dobře odvodněná a má správné pH a vlhkost. Pokud je půda příliš vlhká, zvyšte její odvodnění přidáním písku nebo štěrku. Příliš kyselý substrát můžete upravit přidáním vápna nebo dolomitu. Záchrana vadnoucí levandule může vyžadovat také změnu zavlažování. Měla by se zalévat zřídka, ale vydatně, s intervaly mezi zálivkami alespoň týden, aby půda vyschla. Při zalévání nezalévejte stonky a listy, protože vlhké části rostliny jsou náchylnější k houbovým chorobám. Při pěstování v květináčích je dobré použít hydrogel, který pomůže udržet půdu vlhkou.

S chorobami a škůdci to bude o něco náročnější. Jedním z nejčastějších problémů je plíseň šedá, která se projevuje hnědnutím a opadáváním výhonů a výskytem šedého plesnivého povlaku. Abyste této chorobě předešli, zajistěte rostlinám levandule dostatečnou cirkulaci vzduchu správným řezem a udržujte rostliny v dostatečných rozestupech. V případě infekce lze použít přírodní prostředky, jako je česnek nebo cibulový extrakt, které mají fungicidní účinek.. Další běžnou chorobou je fytoftora, jejíž příznaky zahrnují žloutnutí, hnědnutí a vadnutí výhonů. Boj proti této chorobě spočívá v odstranění napadených částí rostliny a postřiku přírodními přípravky, jako je například výtažek z kopřivy.

Škůdci levandule jsou především mšice, které mohou způsobit zpomalení růstu a deformaci výhonů. Proti mšicím lze bojovat postřikem rostliny roztokem vody a mýdla nebo nálevem z kopřiv. Mšice slimákovité, které se vyznačují tím, že na výhonech zanechávají pěnovitou hmotu, lze odstranit mechanicky opláchnutím vodou nebo použitím přírodních insekticidů, např. neemového oleje.. Pravidelnou kontrolou rostlin a odstraňováním nalezených škůdců můžete problém odhalit a potlačit včas, dříve než se stane příčinou odumírání.

Související články:

Suchá levandule? Lze ji zachránit. Potřebujete jen jednu věc

Místo abyste ji vyhodili, přidejte ji do hrnce. Levandule se naplní květy a bude kvést celé měsíce.