životní styl

Můžete jíst okurky se slupkou? Mnoho lidí o tom neví.

3.4kviews

Okurky jíme na různé způsoby, ale nezřídka je předem oloupeme. Je to velká škoda, protože právě v nich se nacházejí cenné živiny.

Okurky jsou nízkokalorické a plné zdraví prospěšných látek. Obsahují velké množství křemíku, který je nezbytný pro budování silných a zdravých vlasů a nehtů. Okurky jsou již po staletí považovány za „zkrášlující“ potravinu díky svým četným zdravotním přínosům. Čerstvá okurková šťáva má čisticí a detoxikační účinky. Pomáhá také při zažívacích potížích, jako je gastritida, zácpa, pálení žáhy, poruchy trávení a vředy. Je však důležité vědět, že abychom si těchto vlastností okurky užili, je nejlepší jíst ji se slupkou.

Musíte okurky loupat?

Měli byste loupat okurky? Odpověď je jednoduchá: nejlepší je nechat je se slupkou. Proč? Zaprvé, ve slupce je spousta vlákniny. Vláknina reguluje pohyb našich střev a doporučuje se lidem, kteří mají problémy s nepravidelnou stolicí, zácpou nebo abnormálními výsledky glykémie. Nerozpustná vláknina pochází především ze slupek a semen rostlin, zatímco rozpustná vláknina se nachází v dužině ovoce a zeleniny. Obě formy vlákniny jsou nesmírně důležité pro zdraví, trávení a prevenci před nemocemi, jako je obezita, cukrovka a zácpa.

Za druhé – většina vitaminu K obsaženého v okurkách se ve skutečnosti nachází ve slupce. Středně velká okurka bez slupky obsahuje 9 mcg vitaminu K, zatímco slupka téže okurky obsahuje až 49 mcg. Vitamin K je zodpovědný za správnou srážlivost krve. Kromě toho aktivuje bílkoviny zodpovědné za odvápňování kostí, což zabraňuje vzniku osteoporózy. Studie prokázaly, že vitamin K má významný vliv na kardiovaskulární systém. Zabraňuje kalcifikaci a ukládání aterosklerotických plátů v cévách. Má také protirakovinné účinky – zabraňuje vzniku rakoviny prsu, vaječníků, jater, žaludku a ledvin.

Okurkové slupky obsahují také velké množství betakarotenu. Tato sloučenina mimo jiné zajišťuje správné fungování zraku, zejména po setmění. Betakaroten se přeměňuje na vitamin A, který je součástí zrakového pigmentu nacházejícího se v sítnici a umožňuje nám vidět za soumraku. Vědci prokázali, že nejvíce se ho nachází právě ve slupce okurky.

Konzumace okurky se slupkou. Jak se zbavit zbytků pesticidů z ovoce a zeleniny?

Mnoho lidí může mít obavy z konzumace zeleniny nebo ovoce se slupkou, a to především kvůli reziduím pesticidů, která na nich mohou být. Tento problém zpravidla neexistuje, pokud jsou okurky vypěstované doma. Ne každý však má k takovým plodinám přístup. Proto je nejlepší kupovat okurky ze Slovenska.

Chcete-li okurky (a jinou zeleninu nebo ovoce) důkladně umýt, měli byste je nejprve opláchnout ve vodě s octem nebo kyselinou citronovou a poté v alkalickém roztoku. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje přidat do čtvrt litru vody půl šálku octa (vinného, jablečného nebo lihového) nebo 2 až 3 lžíce kyseliny citronové. Okurky by se měly v tomto kyselém roztoku namáčet 2 až 3 minuty. Tím se zbavíte škodlivých bakterií (E.Coli, Listeria, Salmonella atd.).

Poté okurky vhoďte do alkalické vody. Tento krok slouží k odstranění zbytků pesticidů ze slupky. Jednoduše přidejte 1 vrchovatou lžíci jedlé sody do čtvrt litru vody a namočte okurky do této směsi na další 2 až 3 minuty. Poté zeleninu opláchněte v čisté vodě a osušte papírovou utěrkou.

Leave a Response