Škumpa pilolistá, známá svými nápadnými a pestrými květy připomínajícími pestrobarevné paruky, je jedním z nejoblíbenějších okrasných keřů. Díky své schopnosti rychle růst dokáže v krátké době zcela změnit tvář zahrady. Jak rychle vrba pýřitá roste? Je opravdu tak rychlá, jak se obecně předpokládá?

Rdest chlupatý, známý také jako cotinus coggygria, – keř, který se snadno pěstuje a přizpůsobuje, takže je oblíbený u zahrádkářů v různých klimatických podmínkách. Jeho jedinečná struktura a barva listů upoutá pozornost a díky rychlému růstu – až 30-40 cm za rok – se můžete těšit z jeho plné krásy již po několika letech. Při správné péči může dosáhnout impozantních rozměrů a stát se dominantou krajiny.

Co se vám nelíbí? Odrůdy prosa perlového – pro každého něco

Skunka chlupatá je v našich zahradách stále oblíbenější díky svým neobvyklým sametovým květům, které připomínají pestrobarevné paruky a na podzim poskytují velkolepou barevnou show. Tento keř nabízí širokou škálu odrůd, které se liší výškou, barvou listů a odstínem květů, což umožňuje přizpůsobit se individuálním preferencím a podmínkám zahrady.

  • Golden Spirit (Ancot) je odrůda charakteristická svými zlatými listy, které se na podzim zbarvují do ohnivě oranžové barvy. Keř dorůstá výšky asi 2,5 metru a jeho narůžovělé květy mu dodávají na půvabu.
  • Kanari se vyznačuje světle zelenými listy během vegetačního období, které se na podzim zbarvují do zlatavých tónů a vytvářejí příjemnou atmosféru. Může dorůst až do výšky 3 metrů.
  • Lilla roste pomaleji a dosahuje výšky až 1,5 metru. Tento keř má listy v odstínech fialové, které se na podzim mění na červené, oranžové a žluté, a nabízí tak malebnou podívanou.
  • Královský purpur je jednou z vyšších odrůd, která může dosáhnout až 4 metrů. Vyznačuje se sytě fialovými mladými listy, které se na podzim zbarvují do sytě červené.

Přestože je tolerantní k suchu a lehkému zasolení půdy, nesnáší stojatou vodu a těžké, mokré půdy. Nadměrná vlhkost může přispět k problémům s kořeny a rozvoji houbových chorob. Rostlina je také citlivá na silný vítr, který může poškodit její křehké stonky a květy. Škodlivé je také znečištění ve městech, včetně nadměrného množství soli používané v zimě na silnicích. Datel dává přednost čistému, neznečištěnému prostředí, které mu umožňuje plně rozvinout jeho okrasné přednosti. V prvních letech po výsadbě potřebuje keř ochranu před nízkými teplotami, aby mohl správně zakořenit a vyvíjet se.

Kde je nejlepší místo pro výsadbu skalničky pilolisté? Je jedovatý skřípina jedovatá? Optimální podmínky pro správný růst keře a jeho potenciální toxicita.

Sumachu srstnatému se nejlépe daří na dobře osvětlených místech, kde může být po většinu dne na plném slunci. Díky své schopnosti snášet období sucha je ideální volbou do zahrad, kde může být pravidelné zalévání problematické. Rostlina je také mrazuvzdorná, takže může bez problémů přežít i v našich klimatických podmínkách. Chlupatá lebeda vypadá skvěle jako solitérní dominantní prvek v zahradě nebo ve skupinách tvořících volné živé ploty. Nejvhodnější doba pro výsadbu je na jaře nebo na podzim., i když zdravé, dobře vyvinuté rostliny v kontejnerech mohou být vysazeny v létě, pokud se jí vyhnete ve dnech s extrémními teplotami.

Navzdory mnoha výhodám může být datel černý nebezpečné pro zdraví. Rostlina obsahuje chemické látky, které jsou škodlivé pro lidi a zvířata. Listy a větve obsahují třísloviny a další fenoly, které mohou způsobit podráždění kůže a sliznic. Požití jakýchkoli částí rostliny může vést ke gastrointestinálním potížím.

Související články:

Není pravda, že v blízkosti cizích stromů nic neroste. Nejlepší prostředí pro tis

Tady zalévejte, tam zasévejte a sledujte, jak roste. Domácí směsi pro zahradní rostliny