Chcete, aby vaši zahradu v příští sezóně zdobily pestrobarevné květiny? Pokud sníte o tom, že vás zaplaví barevná horečka, určitě letos v létě zasaďte macešky. Stačí tyto květiny zasít ve správný čas a správným způsobem a úspěšně vám vyrostou desítky sazenic.

Mnoho lidí volí macešky na zahradu, ale také na terasu nebo balkon. Tyto květiny jsou již brzy na jaře ohromující svými různými barvami a vzory. Jsou odolné vůči nízkým teplotám a snadno se pěstují. Kdy a jak byste měli macešky v létě vysévat, aby v příští sezóně potěšily oko? Podívejte se na to nyní.

Letní výsev macešek – proč se vyplatí?

Doporučuje se provést letní výsev šťovíkuprotože tyto sazenice budou mít dostatek času na zakořenění před zimou. Díky tomu budou odolné vůči mrazu.

Pokud tyto rostliny vysejete v létě, budou kvést brzy na jaře. Budou tak zdobit vaši zahradu, terasu nebo balkon delší dobu.

Kdy a jak vysévat macešky v létě? Stručný návod

Pokud provedete letní výsev od června do srpna, vyvinou se z macešek malé, ale silné sazenice. Kde začít?

Pro začátek si kupte semena ve spolehlivém zahradnictví. Musí být kvalitní, aby dobře vyklíčila.

Letní výsev šťovíku se provádí do lehké, propustné půdy, která zadržuje vláhu. Nejlepší je zvolit směs rašeliny a písku. Nezapomeňte semena přikrýt tenkou vrstvou zeminy, protože ke klíčení potřebují světlo.

Po výsevu jim musíte zajistit trvale vlhký substrát. Nesmí se však přelévat. Kromě toho umístěte květináče s rostlinami na světlé místo, ale ne na přímé sluneční světlo.

Jakmile se na sazenicích objeví 2-3 páry listů, přemístěte je do samostatných květináčů nebo na trvalé místo v zahradě. Proces pikýrování jim poskytne více prostoru pro růst.

Jak pečovat o macešky? Nejdůležitější pravidla

Pěstování macešek zvládne i začínající zahrádkář, ale je třeba dodržovat určitá pravidla, aby kvetly bohatě a zdravě.

  • Zalévání

Macešky by měly pravidelně zalévat, zejména v období sucha, ale nesmí přetékat. Jinak způsobíte hnilobu kořenů.

  • Hnojení

Dodávejte květinám potřebné živiny pomocí hnojte každé 2-3 týdny vícesložkovým hnojivem.

  • Odstraňování květů

Macešky by měly pravidelně odkvétat. Rostlina tak bude moci vytvářet nová poupata a déle kvést.

  • Ochrana proti škůdcům a chorobám

Květy je třeba neustále sledovat, aby bylo možné rychle odhalit choroby nebo škůdce. Pokud zaznamenáte znepokojivé příznaky, použijte ekologické přípravky na ochranu rostlin.

Související články:

Báječně barevné macešky na zahradě. Začněte je pěstovat brzy na jaře

Macešky kvetou po celé jaro a léto. Otužujte a zalévejte přírodním hnojivem.