životní styl

Jak se rychle zbavit much: 6 jednoduchých řešení, která máte doma

29.4kviews

Mouchy mohou být velmi vytrvalé při pronikání do vašeho domova, jakmile objeví prostředí pro rozmnožování. Zbytky jídla nebo rozkládající se potraviny stále více přitahují mouchy, aniž byste o tom věděli. Zde se dozvíte, jak se můžete much rychle zbavit pomocí přírodních řešení a ingrediencí, které máte doma. Nápady a tipy najdete v článku.

Mouchy patří k nejběžnějšímu hmyzu. Liší se velikostí, tvarem, barvou a vzhledem, přičemž nejběžnějším druhem je moucha domácí (Musca domestica).

Poznáte ji podle černé barvy, čtyř tmavých pruhů na zádech a jednoho páru křídel. Existují však i jiné druhy much domácích. Podrobnější informace najdete níže.

Proč jsou mouchy ve vaší domácnosti a jak jsou nebezpečné

Mouchy přitahují zbytky jídla v domě.

Teplé letní dny jsou nejlepším obdobím pro rozmnožování mouchy. Obecně se mouchy množí v rozkládající se organické hmotě, jako jsou zvířecí výkaly, staré maso nebo zbytky masa. odpadky z domácností.

Například podestýlka, která zůstane několik dní nespálená, se může stát zdrojem rozmnožování pro více než 30 000 much. Samičky mohou za život naklást 400 až 3 000 vajíček. Moucha může žít 15 až 30 dní, ale některé druhy mohou žít až dva měsíce.

Mouchy se v domácnosti objevují proto, že je přitahují rozkládající se organické látky. Na druhou stranu některé druhy much dávají přednost sladkým látkám, které se nacházejí v okolí domu, například přezrálému ovoci.

V tomto případě mohou mouchy představovat nebezpečí pro člověka kvůli způsobu rozmnožování. Vajíčka kladou na výkaly, do odpadků, na rozkládajícím se mase nebo na jiných špinavých místech v domácnosti může dojít k přenosu choroboplodných zárodků na člověka. Mouchy také zanechávají bakterie na povrchu, po kterém chodí.

Moucha obecná může na člověka přenést asi 65 nemocí, jako je úplavice, průjem, břišní tyfus, tuberkulóza nebo dokonce dětská obrna.

Kolik typy much se mohou dostat do vašeho domova:

Na světě je známo více než 120 000 druhů much, ale nejčastěji se v domácnostech objevují tyto:

  • Moucha domácí (Musca domestica): nejběžnější druh, který se vyskytuje téměř v každé domácnosti;
  • Moucha ovocná (Drosophila melanogaster): přitahuje ji zkvašené ovoce a běžně se vyskytuje v kuchyních a spižírnách;
  • Masové mouchy (Sarcophagidae): tyto mouchy přitahuje rozkládající se maso a lze je nalézt v okolí zbytků potravin;
  • Mouchy odtokové (Psychodidae): tato moucha se běžně vyskytuje v koupelnách a vlhkých prostorách a pozná se podle malé velikosti a viditelného ochlupení.

Přírodní řešení pro likvidaci much

jak se zbavit much přírodní řešení
Běžné domácí ingredience pomáhají zbavit se much

Abyste se vyhnuli nebezpečí, je třeba se obrátit na řešení, jak se zbavit much ve vaší domácnosti. Některé komerčně dostupné látky a roztoky mohou být příliš toxické na to, abyste je mohli mít doma, proto vám nabízíme, na co se můžete obrátit.

1. Česnek

Česnek může být dobrým repelentem na mouchy. Můžete ho použít oloupaný, v oleji nebo jako nakládanou zeleninu. Česnek je třeba umístit na místa, kde se mohou objevit mouchy, odpuzující účinek je okamžitý.

2. Citron

Rozkrojte citron na kousky a na každý z nich položte hřebíček. Vůně bude mouchy rušit a odradí je.

3. Repelentní byliny

Bazalka, rozmarýn, máta nebo levandule jsou velmi účinné při ochraně vašeho domova před mouchami. Bylinky lze umístit do květináčů na okenní parapety, protože jejich silná vůně působí jako bariéra proti vnikání much do oken.

Stejný účinek mají i éterické oleje z těchto rostlin. Esenciální oleje můžete umístit po celé místnosti, abyste udrželi mouchy na uzdě.

4. Jablečný ocet

Silná vůně jablečného octa okamžitě přiláká mouchy, ale stejně rychle je nechá zmizet. Vložte jablečný ocet do nádoby v blízkosti míst, kde se vyskytují mouchy, a nechte ho působit.

5. Směs octa a skořice

Pro zvýšení účinnosti smíchejte půl litru octa se lžící skořicového prášku a několika kapkami tekutého čisticího prostředku v lahvičce s rozprašovačem.

Roztok nastříkejte kolem rohů domu nebo na stěny. Účinek odpuzující mouchy bude okamžitý.

6. Pasti na mouchy

Ocet můžete smíchat s několika kapkami tekutého mýdla. Roztok vložený do misky přiláká mouchy. Mýdlo však sníží povrchové napětí vody a způsobí, že mouchy spadnou do misky.

Stejně tak můžete použít nakrájené ovoce, které vložíte do sklenic. Ty by měly být zakryty perforovanou plastovou fólií. Mušky se otvory dostanou dovnitř, ale nebudou se moci dostat ven.

Jak zabránit mouchám ve vaší domácnosti

Řešení pro likvidaci much bude fungovat, pokud se obrátíte také na řadu preventivních nápadů. Zde se dozvíte, co můžete udělat pro to, aby se mouchy do vašeho domova nedostaly hned napoprvé.

Mouchy vždy hledají zbytky jídla, proto je nejlepší, když se neustále otírat všechny povrchy v domě;

Pravidelně vynášejte odpadky: Rozkládající se zbytky jídla v odpadcích jsou magnetem pro mouchy, které kladou vajíčka. Vynášejte odpadky vždy, když jsou plné, nebo podle potřeby;

Správně skladujte potraviny: Po použití potraviny řádně uskladněte a nenechávejte doma zkažené zbytky;

Instalujte sítě proti hmyzu na okna a dveře, abyste zabránili vniknutí much do vašeho domova. Současně dobré větrání ke snížení vlhkost, což je faktor, který přitahuje mouchy.

Leave a Response