životní styl

5 triků na slimáky v zeleninové zahradě

10.5kviews

 

Není nic nepříjemnějšího než trávit čas předklíčením, kultivací nebo jinou přípravou zeleninové zahrady na novou sezónu – jen abyste po deštivé noci vešli do zahrady a viděli všechny listy dutější než westernový padouch.

V letošním roce (2024) se na zahradě vyskytuje mimořádně vysoké množství slimáků – proto je nyní třeba podniknout kroky, abyste se jich zbavili.

Pokud je necháte na pokoji, bude to ještě horší – možná i v příštím roce, kdy se usadí a najdou si dobré úkryty pro kladení vajíček na další sezónu.

Níže uvádíme 5 jednoduchých triků, jak se zabijáckými slimáky bojovat:

1) Bariérové rostliny jako stěnaKolem rostlin, které chcete chránit, vysázejte bylinky, jako je levandule, rozmarýn, šalvěj a tymián. Slimáci se těmto rostlinám vyhýbají kvůli jejich silnému zápachu, čímž vytvoří jakousi bariéru, které se budou slimáci vyhýbat.

2) Přilákejte nepřátele

Přilákejte přirozené nepřátele, jako jsou ptáci a ježci, tím, že pro ně vytvoříte lákavé prostředí ve zbytku zahrady. Můžete například zřídit ptačí koupadla a ptačí budky nebo vytvořit na zahradě úkryty pro ježky – ti vám podají pomocnou ruku!

3) Pachová past

Udělejte na zahradě prohlubeň a do otvoru umístěte kbelík nebo podobnou nádobu – naplňte ji něčím, co slimáky přitahuje, například něčím tak bizarním, jako je dobré pivo. Tímto způsobem spadnou do pasti a už se z ní nedostanou. Kbelík s pivem pro slimáky pak můžete jednou denně vyprázdnit!

4) Biologická „válka

Použijte hlístice, což jsou mikroskopičtí červi, kteří napadají plže. Lze je zakoupit jako prostředek biologické ochrany a přimíchat do vody, kterou se pak půda zalévá.

5) Už žádné schovávání

Odstraňte ze zahrady plevel, uschlé listí a další organický materiál, ve kterém se plži mohou skrývat a klást vajíčka. Ujistěte se, že jste zlikvidovali zahradní odpad poté, co jste ho posekali – plevel kolem záhonů, protože malá zákoutí a vlhká místa lákají zabijácké slimáky.

 

Leave a Response