životní styl

Znojemský nálev dodá křupavým okurkám tu nejlepší chuť. Důležitý je aromatický kopr, pikantní křen a další nezbytné ingredience.

20.3kviews

Znojemské okurky jsou pojem. Připravte si jejich domácí verzi. Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu se budou hodit po celý rok, a to nejen k zapečeným těstovinám, jako předkrm, ale i jako svačina.

Znojemské okurky

Znojemské okurky patří k nejoblíbenějším okurkám díky své křupavé kůrce a chutnému nálevu . Oblíbenou nakládanou zeleninovou přílohu lze použít do mnoha pokrmů i jednoduše jako svačinu, například při sledování televize nebo večerním posezení venku.

Když máme čerstvé okurky, sladkokyselý nálev, mrkev, cibuli a křen a především spoustu voňavého kopru, nic nám nebrání v tom, abychom si připravili skvělé domácí okurky.

Správný postup konzervování okurek

Správné zavařování je důležité pro získání vynikajících sterilovaných okurek. Důležité jsou však i jednotlivé kroky zavařování. Jejich nedodržení může způsobit, že se obsah sklenic zkazí nebo zplesniví a my jsme nuceni je vyhodit.

Na co bychom si tedy měli dát pozor?

– Je důležité, aby veškeré nádobí (sklenice, pokličky, naběračky, hrnce, pánve, dřevěné lžíce atd.) bylo čisté a suché.
– Naučte se připravovat sklenice .
– Víčka by měla být v dobrém stavu a dobře se zavírat .
– Potraviny, které používáte ke sterilaci, by měly být čisté a zdravé .
– Sklenice plňte tak, aby hrdlo nebylo špinavé . – Znečištěné je třeba dobře otřít.
– Sklenice naplňte dostatečně (asi 1 cm pod okraj).
– Poté sklenice pevně uzavřete víčky a sterilizujte podle receptu .
– Po sterilizaci vyndejte sklenice na podložku víčky dolů a nechte je vychladnout.

Znojemská nakládaná okurka

Na 10 sklenic o objemu 0,7 litru budete potřebovat: 2 litry vody, 0,5 litru octa, 1 balení nakládacího přípravku DEKO, 150 g krystalového cukru a 25 tablet sacharinu (umělé sladidlo). Ve sklenici: okurky, mrkev, cibuli, křen (na kolečka) a kopr.

Jak to udělat.

Všechny ingredience na marinádu vložte do hrnce a vše nechte krátce povařit, asi 2-3 minuty. Poté nechte nálev vychladnout.

Na dno sklenice dejte 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu, 1-2 plátky oloupané cibule, kousek květenství nebo větvičku či stonek kopru (vše podle velikosti) a dejte propláchnutou vodu. navrch dejte okurky

Sklenice naplňte vychladlým nálevem.
Při plnění sklenic nálev vždy trochu promíchejte, aby kuličky koření vířily, a snažte se je rozdělit tak, aby v každé sklenici bylo trochu koření. Otřete okraje sklenic, zakryjte sklenice víčky a postavte je do plechové nádoby s vodou. Voda by měla sahat asi 3 cm pod okraj sklenic. Vařte 20 minut při 80 °C . Poté sklenice s dušenými okurkami ihned vyjměte z plechové pánve s víčky na podložce. Po vychladnutí sklenice uložte na tmavé a chladné místo .

Leave a Response