životní styl

Zde jsou nejlepší tipy, jak zabránit slimákům v přístupu na vaši zeleninovou zahradu.

1.7kviews

Slimáci jsou na našich zahradách přinejmenším nevítanými hosty! Naštěstí existuje několik metod, jak se jich účinně zbavit, aniž bychom se museli uchylovat k použití škodlivých chemických látek…

Slimáci jsou suchozemští měkkýši, kteří se živí především rostlinnou potravou. Jsou aktivní zejména v noci a za vlhkého počasí a mohou způsobit škody na zeleninových zahradách. Požírají mladé rostliny, listy a plody a zanechávají za sebou slizové stopy a díry v rostlinách. Obzvláště zranitelné jsou mladé výhonky a listová zelenina, jako je salát, zelí a špenát. Slimáci mohou zničit úrodu během několika málo dní a ohrozit tak práci pěstitelů, výrazně snížit výnosy nebo je dokonce zlikvidovat…

Lék na zahradu a slimáky: jak proti nim bojovat a odpuzovat je?

Pro odradení slimáků je třeba použít několik preventivních a léčebných metod. V první řadě je důležité udržovat na zahradě dobrou hygienu a odstraňovat potenciální útočiště slimáků, jako jsou hromady suchého listí, kameny nebo zbytky rostlin. Zalévat by se pak mělo spíše ráno než večer, aby se snížila noční vlhkost, která podporuje jejich aktivitu. Účinné jsou také fyzické bariéry: měděné pásy kolem rostlin nebo rozdrcené vaječné skořápky mohou slimáky odradit, protože jim zabrání v přístupu k rostlinám. V neposlední řadě může jejich populaci pomoci regulovat zavedení přirozených predátorů, jako jsou ježci nebo ptáci.

Jak zabránit slimákům v požírání listů a salátů?

Zde můžete použít přírodní repelenty a specifické metody ochrany rostlin. K odradení slimáků lze kolem zeleninové zahrady vysadit repelentní rostliny, jako je šalvěj, tymián, levandule nebo hořčice. Slimáci se těmto rostlinám skutečně vyhýbají kvůli jejich nepříjemnému zápachu nebo chuti. Pasti lze také vyrobit tak, že na zahradě umístíte obrácená prkna nebo květináče: slimáci se v nich přes den schovají, což usnadní jejich „sběr“ … a zničení . Účinné bariéry, které slimáci jen obtížně překonávají, vytvářejí také lepicí pásy nebo pískové zábrany kolem rostlin.

Který přírodní odpuzovač slimáků je nejúčinnější?

Všeobecně uznávané jsou i některé další tipy než ty uvedené. Účinnou metodou je tedy použití piva k přilákání a utopení slimáků. Stačí na zahradu umístit talíře naplněné pivem: slimáci přilákáni zápachem se v nich utopí. Kávová sedlina rozptýlená kolem rostlin působí díky své abrazivní struktuře a silnému zápachu také jako přírodní repelent. Kromě toho lze do půdy zavést hlístice neboli mikroskopické červy: parazitují na slimácích a hubí je, aniž by poškodily ostatní organismy v zahradě. Tyto různé přípravky ve vzájemné kombinaci poskytují dlouhodobou a ekologickou ochranu proti slimákům.

Leave a Response